En gemensam ingång

Idag har jag varit hos Sveriges Kommuner och Landsting för att diskutera förslaget En gemensam ingång för alla arbetssökande. Ett lysande förslag, om du frågar mig. I korthet går det ut på en samlokalisering mellan AF, delar av FK, försörjningsstöd, AME och integration. Delar av landstinget och andra kommunala enheter kan kopplas på om så önskas. En gemensam ingång har i förslaget en gemensam chef och ett gemensamt uppdrag/mål.

Varför är då detta så lysande? Jo, därför att med den här modellen får vi en rimlig chans att möta individernas behov på bästa sätt. För alla de människor som har sammansatta behov, d v s är i behov av flera olika sorters stöd, behöver en individuell handlingsplan utformad där parallella processer sker.

 

”Det gör vi redan”, kanske någon invänder. Min uppfattning är att vi allt för ofta tror att vi gör det, men istället utgår vi från vad som är vår myndighets kärnuppdrag (”vi jobbar inte med den målgruppen” är en allt för vanlig kommentar) och exkluderar stora grupper från stöd. Vi erbjuder det som för tillfället råkar finnas i organisationens verktygslåda istället för att fylla de behov som individen faktiskt har. Vi låtsas som att individens behov uppstår linjärt i tidsföljd (först medicinsk behandling, sedan social stöttning, sedan arbetslivsinriktade insatser), och agerar därefter, trots att vi vet att det är långt mycket mer effektivt att jobba med parallella processer och se till hela behovsbilden. Vi känner oss nöjda och tycker att vi nått vårt mål när vi inte längre har individen på vårt eget skrivbord och har lyckats skyffla över vederbörande till någon annan instans, trots att vi vet att varken individen eller samhället är i mål förrän behoven är uppfyllda och individen är självförsörjande.

Det är dags att sluta låtsas, dags att sluta göra det som är fel lite mer rätt, dags att ropa ”kejsaren är naken”! Vi behöver ett helt nytt sätt att möta dessa individers behov, och en väg (den bästa jag har hört talas om) är En gemensam ingång. Heder åt SKL som varit proaktiva och tagit fram detta förslag! Heder åt alla de 86,5 % av Sveriges kommuner som uppgivit att dagens system inte håller. Och heder åt de sossar som vågar ifrågasätta Kraftsam och istället plädera för en utbyggnad av finsam och införandet av En gemensam ingång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s