God ton på nätet

Idag har nyhetsrapporteringen bl a handlat om hur många ungdomar som blivit mobbade eller förtalade på olika internetsiter. En man som skrivit en bok om fenomenet trodde inte alls på att “bara” ca 15 % upplevt problemet, snarare 50 %.

Att internet ger fantastiska möjligheter är nog de flesta överens om. Att det finns risker med aktiviteter på nätet är inte heller okänt. Men vad är det som gör att så många, både ungdomar och vuxna, helt tappar sans och vett när de använder sig av nya medier?!? Visst, vi kan vara anonyma och därför släppa hämningar och låta våra värsta sidor komma fram ett tag. Men vad leder det till?

När jag läser inlägg och kommentarer på t ex www.politikerbloggen.se förvånas jag över den enormt låga nivå som råder hos de flesta debattörerna. Det är inte bara personangrepp och rena lögner som förekommer, det är uttryck för rasism, sexism, dålig självkänsla och ett enormt samhällsförakt. Vad detta grundar sig i kan jag förstås inte spekulera i men jag är inte förvånad över att ungdomar tar sig för stora friheter, utan att respektera andra, när vi vuxna föregår med så fruktansvärt dåliga exempel.

En annan sida av saken är att det inte känns det minsta lockande att bli mer känd som politiker när det som verkar vara den gängse tonen i nätdebatterna är både nedlåtande, innehåller lögner och i vissa fall är förtal. Hur ska vi få fler människor att engagera sig i politiken och samhällsdebatten när man får räkna med att bli kallad både det ena och det andra – inte för sina åsikter utan pga utseende, mimik, röst och andra ovidkommande saker. Jag förväntar mig att människor tar ansvar för sina åsikter i en öppen demokrati som denna. Första regeln på debattforum borde vara att skriva under eget namn och därmed stå för det man skriver.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s