Höskörd

Tack och lov för ett stabilt högtryck! Det är vi nog många som uppskattar just nu. En grupp som uppskattar det alldeles särskilt är höbönder – och deras partners.

Runt midsommar är det dags att skörda gräset som ska bli hö. Under de senaste sju åren (så länge som jag varit i branschen) har vädret varit tämligen ostabilt just då. Något år har det regnat mest hela tiden, något år har prognosen varit bra men vädret nyckfullt och släppt skurar både nu och då. Men i år, halleluja, verkar det gå riktigt bra för höskörden!

Ikväll, när jag och mellandottern har varit på medlemsmöte och bl a klubbat sossarnas kyrkopolitiska program inför kommande kyrkorådsmandatsperiod, har min sambo (bonden himself) vänt hö, nattat yngste sonen och tillsammans med äldsta dottern lagat tre formar lasagne till de vänliga själar som behagar hjälpa oss att få in det torra, fina höet i helgen. Ja, först jobbade han full dag på sågen, förstås. Så kan livet se ut för en månskensbonde vars partner har ett eget liv. Och trots att han nu är så trött att han inte orkar röja i köket (hrm…) är detta förmodligen hans bästa tid på året: hans åkrar bär frukt (nja, men gräs, i alla fall), det slagna höet luktar gott och han kan se för sig hur nöjda hans kunder (hästägare) kommer vara med den superba kvalitén han kan erbjuda deras hästar. Vad han tjänar på detta? Tja, inte så mycket. Förhoppningsvis tillräckligt mycket för att hobbyn (jordbruket) ska gå runt och kanske ge ett litet överskott som kan investeras i en begagnad betesputsare eller inplastare eller så. Högre ambitioner har han inte, han är fullständigt nöjd ändå. Bönder är ett konstigt folkslag – och trevligt! Nu konstaterade han att disken “väl står kvar i morgon när jag kommer hem”. Som sagt, trevligt folkslag! 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s