Ekologi kontra effektivitet

I förra veckan presenterade två forskare vid SLU (Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala) en studie som visar att ekologisk odling är ineffektivt jämfört med konventionell (kemiskt besprutad) odling. Jaha. Är det någon som hade väntat sig något annat?!?

Efter Aktuellt-inslaget, då de två forskarna oemotsagt fått orera om sin fantastiska (?) upptäckt, kändes utrycket att vad som helst går att bevisa med statistik mycket aktuellt.

Som jag ser det är själva vitsen med ekologisk odling att den ska vara långsiktigt hållbar och ta hänsyn till alla delar av miljön och kretsloppet, inte bara vad som är mest “effektivt” för bonden. För vad är effektivitet?? Är det verkligen när vi lyckas krama ur absolut mesta mängd odlad gröda/producerade enheter eller vilken bransch det nu handlar om? Eller är det kanske när vi hittar en bra balans mellan utfall och hänsyn, mellan vad som är möjligt och vad som är hållbart?

I sitt resonemang om ökad odlingsareal (nödvändigt enligt SLU-forskarna om odlingen ska ske ekologiskt) och minskad produktion utgick de från att alla andra faktorer ska vara konstanta. MEN DET ÄR JU DET SOM ÄR PROBLEMET! Vi KAN inte fortsätta att frossa i allt som för tillfället faller oss på läppen. Vi KAN inte fortsätta köpa billigt skräp (ursäkta) och köpa nytt, ännu billigare skräp nästa säsong. Vi KAN inte sticka huvudet i sanden och låtsas som att våra gemensamma resurser, och våra mänskliga resurser, körs slut på bara för att JAG just nu har en massa önskemål att tillfredställa. Inte om vi vill ha ett jordklot och en mänsklighet att överlämna till våra barnbarn.

Min åsikt är att vi alla, inom alla områden, måste fråga oss vad som möjligt och vad som är önskvärt. Jag förespråkar inte en tillbakagång till jordbrukssamhälle och självhushållning, lika lite som jag förespråkar nolltillväxt. Det jag menar är att vi måste hjälpas åt att se till att tillväxten sker inom rätt områden, och på rätt sätt, så att vi alla – människor, djur och miljö – kan fortsätta ha en gynnsam, hållbar utveckling. Och det, kära SLU-forskare, tror jag kan ske om vi sansar vår konsumtion, köper färre men bättre (och tyvärr också dyrare) produkter och anpassar våra liv efter vad våra åkrar, djur och skogar långsiktigt kan förse oss med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s