Nyhetsjakt och dess konsekvenser

Idag har jag på nära håll fått erfara hur vinklad och ibland tokig mediarapporteringen kan bli i jakten på braskande rubriker och säljande headlines: P4 Västmanland har haft som en av sina huvudnyheter idag att (s) i Norberg ska ingå formaliserad valsamverkan med (mp) och “har glömt” att informera (v) om det. Ordföranden i (v) säger sig i en telefonintervju vara fullständigt överraskad och besviken på hur samarbetet har fungerat hittills under perioden. Om jag inte hade känt till hur det hela gick till så hade jag blivit minst lika överraskad som (v)’s ordförande sade sig vara i radioinslaget.

Om man lyssnar på vad inblandade personer verkligen säger i inslaget så är det tydligt att (mp)’s talesperson säger “Det deklarerar vi redan innan valet, att får vi en majoritet ihop så kommer vi att samarbeta”. Det är hans bild och får förstås stå för honom. Det är också tydligt att (s)’s talesperson (kommunalråd Kenneth Östberg) säger “Allt talar väl ändå för att vi ska försöka hitta en mer formaliserad samverkan inför valet nästa år.” Men det sägs ingenting om att samverkan är ett faktuem eller att (v) inte skulle vara en del av en framtida samverkan! För sanningen är att det inte finns någon formaliserad samverkan ännu, varken med (mp) eller (v), såvitt jag vet. En icke-nyhet, alltså, som blåses upp till en jättenyhet. Att (mp) så tydligt säger sig vilja samarbeta med oss är i och för sig trevligt.

Vad får detta för konsekvenser? Ja, det får tiden utvisa. Själv är jag positivt inställd till samverkan med både (mp) och (v), om inte (v) har låst sig allt för hårt vid förslaget om ny politisk organisation, som jag inte alls gillar. Min åsikt är att vi ska hålla alla dörrar öppna och sondera terrängen: vilket eller vilka partier vill se samma samhällsutveckling som vi vill? Vilka frågor kan vi tänka oss att kompromissa i och vilka är för centrala för oss för att välja en annan linje? Det blir onekligen en spännande valrörelse…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s