Ensamkommande barn

För nästan tre år sedan tog Socialnämnden i Norberg beslut om att inte ta emot ensamkommande flyktingbarn. Jag var själv med och tog det beslutet. Det är inget jag är stolt över, men vid tillfället gjorde vi bedömningen att nämnden och förvaltningen hade så mycket att ta tag i att vi inte kunde erbjuda ett bra mottagande av ensamkommande barn. Att vi behövde få bättre grepp om kostnaderna inom olika verksamheter, ta tydligare tag i ledning och styrning och omstrukturera vissa verksamheter kan ju te sig som småsaker jämfört med barn som flytt krig och tortyg och kommit ensamma till ett nytt och främmande land. Vi gjorde i alla fall avvägningen att det var det klokaste då.

Idag är läget ett annat. Idag har vi mycket bra koll på kostnaderna i alla nämndens verksamheter. Vi har en tydligt och effektiv lednings- och styrningsorganisation och vi är på god väg när det gäller säkring av kvalitén på de tjänster och det stöd vi erbjuder våra medborgare.

Därför har jag den här veckan föreslagit att socialförvaltningen på nytt ska utreda våra möjligheter att ta emot ensamkommande flyktingbarn. En enig nämnd beslutade enligt mitt förslag.

För oss socialdemokrater är mottagandet av flyktingar främst en fråga om solidaritet: Under första världskriget var ca fem procent av krigets offer civila – idag är den siffran för pågående krig närmare 75 procent. Behovet av fristad är enormt och förhållandevis få flyktingar hamnar i Sverige. I dagsläget är behovet av stöd och hjälp till ensamkommande flyktingbarn mycket stort och debattens vågor går höga om varför inte alla landets kommuner visar den solidaritet som man rimligen kan kräva av ett välståndsland som Sverige.

Jag ser dessutom möjligheter i att få fler unga att etablera sig i vår kommun. Vi behöver ständigt ta del av andras kunskaper och erfarenheter och möta andra kulturer, för att vårt samhälle ska kunna fortsätta utvecklas och kommunen vara en dynamisk plats.

Jag vill därför att förvaltningen senast i mars 2010 återkommer till nämnden med minst ett förslag på hur kommunen skulle kunna ta hand om och ge stöd till ensamkommande flyktingbarn.

I förslaget bör följande ingå:

  • lämpligt verksamhetsområde som kan ansvara för mottagandet och stödet
  • hur många barn kommunen kan ta emot per år
  • beskrivning av hur verksamheten kan se ut
  • beräknad kostnad för mottagandet
  • justeringar som kan göras inom nämndens ram för att finansiera verksamheten
  • tidplan för när mottagandet kan starta
  • förslag till beslut

Min ambition är att vi i Norberg redan i vår kan ta emot de första ensamkommande flyktingbarnen till vår  kommun – inte en dag för tidigt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s