Ökad demokrati kontra effektiv styrning

Norbergs kommun har nyss avslutat två dagar budget- och utvecklingskonferens. Alla förvaltnings- och organisationschefer har dragit det aktuella läget i sina förvaltningar/organisationer samt de viktigaste utmaningarna de står inför de närmaste åren. Kommunstyrelsens arbetsutskott samt presiderna i fullmäktige och nämnder närvarade.

Den största behållningen efter dessa två dagar tycker jag är att chefer och politiker har fått samma information, diskuterat samma frågor och hittat en samsyn på kommunens viktigaste utvecklingsbehov. Det är jättebra. Huvudfokus dessa dagar har hela tiden varit det som jag tycker är den enskilt viktigaste frågan för Norbergs kommun: befolkningstillväxt. I vår Vision 2015 har vi slagit fast att målet är att befolkningen ska växa till 6 500 invånare (idag är vi ca 5 740 st). Att alla är överens om att detta är den viktigaste frågan att fokusera på nu är helt nödvändigt. Nu måste vi sätta spaden i jorden (bildligt talat) och vidta konkreta åtgärder för att bli fler. Mer om det senare under våren.

Det som inte känns så bra med den nyligen avslutade konferensen är den demokratiska aspekten. Vi är alla överens om att fullmäktige – den enda direktvalda församlingen – måste ges en viktigare och tydligare roll. Allt för många frågor är för länge sedan avgjorda när vi kommer till fullmäktige. Politiken har under 2009 röstat igenom en ny organisation för att bla stärka fullmäktiges roll. Samtidigt genomför vi denna viktiga konferens, där viktig information delges, strategiska diskussioner förs och viktiga prioriteringar görs, utan att stora delar av fullmäktige är närvarande. På vilket sätt stärker det fullmäktiges roll???

Enligt mitt sätt att se på saken har de viktigaste diskussionerna och prioriteringarna gjorts nu, i februari. Hur kul är det för fullmäktige att i november diskutera det förslag till budget som läggs fram då?

Jag tycker att vi måste ta oss en ordentlig funderare till nästa år: vilket är syftet med budgetkonferensen? När i tid ska den ligga? Vilka ska delta? Hur ska fler bli delaktiga i budgetarbetet och den framtida utvecklingen av kommunen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s