Början till slutet för monarkin?

Det stundande kronprinsessbröllopet har på flera sätt ökat temperaturen i debatten om monarkins vara eller inte vara. Frågan är om inte detta bröllop blir början till slutet för monarkin i Sverige?

Jag menar att vi idag är så många som anser att demokrati är viktigare än gamla traditioner. Vi är många som ifrågasätter om det symbolvärde som kungahuset anses ha verkligen är de symboler Sverige vill förknippas med? Vi är väldigt många som är kritiska till att en skattefinansierad verksamhet kan fortgå utan insyn för medborgarna.

Den allra första frågan man måste ställa sig är om två unga människor som bestämt sig för att leva sina liv tillsammans ska behöva utstå detta enorma intresse från allehanda media och förstås från allmänheten. Är det rimligt att dessa två personer och deras kärlek blir allmängods? Det är bra och kul på alla sätt att Victoria och Daniel älskar varandra och vill gifta sig. Men är det verkligen förenligt med ett modernt samhälle att behöva göra det inför allmän åskådan, begränsade och styrda av tusen och en regler och traditioner? Är det verkligen rimligt att skattebetalarnas pengar ska bekosta detta enorma spektakel när hundratusentals människor är arbetslösa och andelen barn till fattiga föräldrar ökar i vårt land? Är det bara jag som associerar till 1700-tal och en överklass som likt strutsen kör huvudet i sanden och låtsas som att de fattiga har sig själva att skylla?

Den andra frågan vi måste ställa oss är om detta verkligen är en bra symbol för Sverige. Det är många som gillar att läsa om och se bilder på kungligheter, ja. Men vill vi verkligen framstå som en nation som tyngs av hundraåriga traditioner och avtal? Ett land där en stackars familj tvingas ärva titlar och uppgifter som de aldrig har bett om? Ett land som har en statschef utan makt som mest bara kostar pengar? Mitt svar är nej.

När brudparet, som hittills har verkat ganska kul och modernt i mina ögon, väljer att ha brudöverlämning – denna symboltyngda ceremoni – då har det gått för långt. Om kungahusets främsta uppgift är att vara symbol för Sverige, hur kan de då välja en ojämlik, otidsenlig tradition där en man (kungen) ska lämna över en vuxen kvinna (Victoria) till en annan man (Daniel)? Det om något är en symbol. Jag vill INTE vara med och finansiera denna symbolhandling med mina skattepengar!

Som krona på verket (om uttrycket tillåts i sammanhanget) berättade SVT’s Aktuellet igår att det inte finns någon insyn i hur drygt hälften av de statliga anslagen till kungahuset används. Apanaget består av Slottsstaten (57 Mkr år 2009) och Hovstaten (60 Mkr). Riksrevisionen granskar Slottsstaten men FÅR inte granska Hovstaten! Kungen utser själv vem som ska granska Hovstaten och den granskningen får vi medborgare inte ta del av. Skandal! Efter inslaget debatterade Per Bill (M) med Mona Abou-Jeib Broshammar från Republikanska föreningen om detta. Per Bill får ursäkta men hans resonemang bara stärkte bilden av att detta är en verksamhet som har överlevt sig själv och som vi snarast måste sätta punkt för. Inslaget kan du se här.

Om detta inte skulle räcka för att avveckla monarkin kan vi lägga in jämlikhetsaspekten. I vår svenska grundlag står det att alla medborgare har samma värde. Detta gäller uppenbarligen inte kungafamiljen. Hur kan vi tillåta det? I en intervju med Svenska Dagbladet nyligen sa Daniel “För mig är det inget problem att gå ett, två eller tio steg bakom Victoria – och ändå ha kvar min självkänsla.”  Tur att killen anser att han kan ha kvar sin självkänsla men vill vi verkligen ha ett system där en person alltid ska gå före alla andra för att hon är född in i ett ämbete? Jag tycker inte det.

Dags att författa en motion till nästa partikongress om en utredning av vilken statsskick som kan efterträda monarkin?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s