Kortsiktigt utnyttjande

Nu blev jag så där trött igen… på att vi aldrig lär oss att kortsiktig “vinst” betyder långsiktig förlust.

Orsaken till min trötthet är en intervju på Ekot idag med en bäruppköpare i Norrland. Han vill inte längre importera arbetskraft “för han är så trött på att höra om slavkontrakt och att han utnyttjar thailändare”. Denna inställning råkar (?) sammanfalla med att migrationsverket kräver en anställning med minimilön (ca 16 000 kr/månad) för att ge bärplockare arbetstillstånd i Sverige. Nu ska bäruppköparen istället “anlita inhemsk arbetskraft”, dvs svenska arbetslösa ungdomar. Det låter väl bra, att ungdomar får jobb under sommarsäsongen, tills reportern berättar att ungdomarna först måste göra fyra veckors oavlönad praktik som bärplockare för att sedan få lön. Snacka om slavkontrakt!

Det som gör mig mest trött är att bäruppköparen tydligen inte förstår att kortsiktigt utnyttjande av arbetskraft – just nu arbetslösa ungdomar – slår tillbaka mot honom själv och mot alla andra. Om arbetsgivare använder praktik som obetalt arbete kommer möjligheten till lärorik praktik snart att vara begränsad.

Vi kunder är inte så mycket bättre. Vi vill köpa billiga bär, istället för att plocka dem själv eller betala så att uppköparna kan erbjuda schyssta löner. Det slår förstås också tillbaka, mot hitresta thailändare, arbetslösa ungdomar eller ohållbara produktionsvillkor. När ska vi inse att vår jakt efter mer och mer konsumtion till allt lägre priser inte håller?!?! När ska vi inse att vi måste konsumera måttligare och smartare och betala ordentligt för det vi verkligen vill ha? Borde det inte kännas bättre med EN rejäl leksak av hög kvalitet tillverkad i vår närhet än TIO billiga plastgrejer importerade från Kina och kanske producerade under vidriga villkor? Smakar inte en liten bit svensk, ekologisk oxfilé som man har längtat länge efter bättre än importerat kött på grillen fem dagar i veckan av djur som vi inte har en aning om hur de behandlades när de var i livet? Och är inte det godaste som finns sylt och marmelad kokad hemma i köket av bär som jag, mödosamt i myggig terräng, har plockat själv?

Jag bara undrar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s