Ny Översiktsplan

20111109-202218.jpg

På måndag ska Kommunstyrelsen diskutera förslaget till ny Översiktsplan för Norbergs kommun. Det känns jättekul att vi äntligen har kommit så här långt i processen.

Alla kommuner måste ha en aktuell ÖP och den vi har idagsläget är från 1993. Inte så aktuell, alltså, och vi har längtat efter en ny, fräsch och progressiv ÖP. Arbetet med att ta fram den har pågått i nästan två år. Kommunstyrelsens Arbetsutskott (sedemera Allmänna utskott) har varit styrgrupp och så har det funnits en arbetsgrupp med tjänstemän från flera förvaltningar och samverkansorgan. V-Dala Miljö & Byggnadsförvaltning har hållit ihop processen och det har de gjort med den äran.

För att ett så här viktigt och omfattande dokument ska ha någon reell påverkan, och inte bara bli en sådan där berömd hyllvärmare, krävs att det är många människor som engagerar sig i processen. Vi har varit måna om att det inte bara ska vara politiker och tjänstemän som är delaktiga utan även privatpersoner och föreningar. Förslaget har varit utställt i två omgångar (samråd och granskning) och många har valt att komma med synpunkter. En hel del är positiva men det finns också ett antal kritiska inlägg. De frågor som är mest omdebatterade i media är de LIS-områden vi har pekat ut (områden där vi vill göra undantag från strandskyddslagstiftningen och tillåta nybyggnation i närheten av strand) och områden som pekas ut som lämpliga för vindkraft.

Vi har försökt att lyssna på kritiken, ändrat på en del ställen men politikens vilja ligger fast: ÖP ska ha ett utvecklingsfokus och vi måste hela tiden ha möjlighetsglasögonen på. Självklart ska vi bevara och ta hänsyn på alla upptänkliga vis men det får inte göra att det ligger en död hand över vår bygd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s