Regionbildning

Så har då ett första steg äntligen tagits mot en storregion där Västmanland ingår. Frågan har stötts och blötts i flera år men ”ingen” har tagit ett helhetsgrepp och verkligen agerat  – förrän nu. Bra gjort, rödgröna landstingsmajoriteten med Denise Norström (S) i spetsen!

Moderaterna är ju minst sagt kallsinniga till regionbildning så under förra mandatperioden hände ingenting. Sedan 2010 är hela Västmanland rödgrönt och då ska det förstås hända saker. Vi sossar/miljöpartister/vänsterpartister ser en massa fördelar med att bli större tillsammans med andra så vi vill ha en storregion. Frågan har varit hur den ska se ut och vilka vi vill ha med och som vill vara med oss.

Pariterna har diskuterat frågan och kommit fram till ungefär samma sak: en Mälardalsregion med Sörmland, Uppsala och kanske Örebro är de vanligaste önskemålen. Vi norbergs-sossar har stridit för att den framtida regionen även ska innehålla Gävleborg och Dalarna (the more the merrier, som bekant), eftersom det är län som vi samverkar och känner stor släktskap med. Vi blev dock nerröstade på partiets distriktskongress i våras så nu böjer vi oss för majoritetens beslut och jobbar för en lite mindre storregion.

Uppsala läns landsting (med moderaterna i spetsen) kan inte riktigt bestämma sig om de vill vara med i en region över huvud taget och i så fall hur den ska se ut så Västmanland, Sörmland och Örebro kör nu på själva. I slutet av januari lämnar de tre landstingen in en gemensam ansökan om att bilda region med varandra, om landstingspolitikerna i de tre länen röstar som majoriteten hoppas. Ändrar sig Uppsala är de välkomna att ansluta.

Vad innebär då detta för norbergarna? Ja, först och främst hamnar vi ännu mer i utkanten av den administrativa organisationen och i värsta fall ännu längre bort ifrån residensstaden (om det nu inte råkar bli Västerås). Vi kommer att tillhöra en jättestor, kraftfull region som har mycket goda tillväxtmöjligheter, inte minst tack vare närheten till Stockholm, och det kommer förhoppningsvis innebära bättre jobb- och pendlingsmöjligheter. Däremot kommer det att krävas en fortsatt bra eller ännu bättre samverkan över läns-/regiongränserna i framtiden för att kollektivtrafik och sjukvård ska funka ”smärtfritt” för norbergarna. Vi har många samarbeten och samverkansorgan över länsgränsen till Dalarna idag och jag ser ingen anledning till att det inte skulle kunna fortsätta när vi tillhör olika regioner.

Det är inte ofta jag hoppas på regeringen Reinfelt men i det här fallet gör jag det: kanske är det så att regeringen, när det är dags att lägga regionpusslet för hela Sverige, knör in Dalarna och i bästa fall även Gävleborg i vår region för att pusslet ska gå ihop och så får norbergs-sossarna som vi vill i alla fall…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s