6 timmars arbetsdag i praktiken

Gustav Fridolin vill att (MP) ska överge sextimmarsdagen. Mitt eget parti framhåller att vi totalt sett måste arbeta fler timmar i framtiden. Men måste det innebära längre arbetsdagar?

Häromdagen besökte jag ett företag som har infört sex timmars arbetsdag. Det är ett tillverkande företag som är helt beroende av sina dyra maskiner. För att kunna producera mer och använda maskinerna en större del av dygnet ville de införa skiftgång. För att få med sig de anställda och för att minimera spilltid i form av raster infördes sex timmars arbetsdag med betalt för heltid (åtta timmar).

Idag, ca 10 år senare, är sextimmarsdagen etablerad och företagsledningen menar att den har ökat deras produktivitet och lönsamhet: istället för att som tidigare ha två gamla maskiner bredvid varandra har man kunnat investera i en ny, bättre som används en större del av dygnet. De gamla maskinerna kunde säljas och det gav intäkter. Personalen som går skift har ingen lång matrast utan jobbar effektivt hela tiden de är i tjänst. De orkar vara alerta och hålla en högre kvalitet eftersom arbetsdagen är kortare. Arbetsledare som arbetar dagtid hinner träffa båda skiftlagen varje dag.

Jag fick inte tillfälle att fråga de anställda vad de tyckte om sextimmarsdagen men personalomsättningen är i alla fall omvittnat låg. Enligt företagsledningen är de anställda nöjda med lösningen. Huruvida detta har bidragit till fler arbetstillfällen är också oklart.

Jag undrar om vi här kan dra några lärdomar om hur framtidens arbetsliv kan se ut?  Totalt sett måste vi arbeta fler timmar än idag för att klara välfärden men måste det vara allt färre som jobbar allt mer? Vilka samhällsekonomiska vinster skulle det ge om vi fick mer tid till oss själva och våra barn? Om förslitningsskadorna skulle minska? Om en större del av arbetskraften hade en anställning?

Skulle vi rent av få ett mer hållbart samhälle?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s