Att vara en egen kommun, är det frågan?

20120208-112928.jpg

I måndags hade kommunfullmäktige ett Temamöte om kommunens framtid. Drygt 90 personer samlades i Biografsalongen så frågan verkar vara viktig för många. Lotta Gröning, själv norbergare och kvällens moderator, försökte få till en debatt i ämnet men samstämmigheten var för stor: nästan alla i församlingen – inbjudna gäster som politiker och allmänhet – var rörande överens om att Norberg bör fortsätta vara en egen kommun.

Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta (och här på bild tillsammans med Lotta Gröning) inledde med att redogöra för hur stora skillnader det finns mellan Sveriges kommuner, trots att vi har precis samma uppdrag att utföra. Han menar att glesheten är ett större problem än litenheten. Samma uppfattning hade Peter Lindroth, ordförande i Småkkom. Han berättade bl a om en kommun (var det Jokkmok?) som har 5% av Sveriges yta men bara en knapp halv promille av befolkningen. Det är lite svårt att bedriva kostnadseffektiv hemtjänst och hemsjukvård där…

Här kan du i P4 Västmanland höra min sammanfattning av kvällen.

Annonser

One thought on “Att vara en egen kommun, är det frågan?

  1. Ja att det var nästan totalt enighet i frågan om Norberg ska vara egen kommun eller inte, rådde det ingen tvekan om. Visst, det fanns några med annan åsikt.

    Norbergarna är lite som dalafolket, envisa och har den bestämda åsikten att ingen kan sköta saker bättre än dom som själva bor där. Så att norbergarna i allmännhet hellre ”tittar åt” Dalarna fick jag bara bekräftat igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s