Kvinnodagen

20120308-192222.jpg

”Utbyggnaden av barnomsorgen är en av de mest tillväxtfrämjande åtgärder som har vidtagits” säger Marika Lindgren-Åsbrink, ekonomisk rådgivare till socialdemokraterna, på vårt seminarium i Norberg. Ekonomi är så mycket mer än det som redovisas i BNP och på dagstidningarnas ekonomisidor. Män och kvinnor arbetar lika många timmar varje dag, i genomsnitt, men kvinnor utför dubbelt så mycket obetalt arbete som män. Vad innebär det för årsinkomst och pensionspoäng, kan man undra?
Idag kör LO ( tror jag) en kampanj att kvinnor bara har betalt för att jobba till kl 15:51. Resten av arbetsdagen arbetar vi gratis, jämfört med genomsnittsinkomsterna för män. Hur i hela friden har det blivit så?

På mina frågor ”Vad är det viktigaste nationen/kommunen/personen kan göra för att bidra till ett mer jämställt samhälle” svara Marika Lindgren-Åsbrink:

Nationen Sverige: lagstifta om rätt till heltid så att alla människor som jobbar kan försörja sig på sin lön. (Är en av de viktigare punkterna i socialdemokraternas partiprogram. Att minska andelen ofrivilliga deltidsanställningar är också ett av årets mål i Norbergs kommun)

Kommunen Norberg: införa barnomsorg även på kvällar och helger så att kvinnor (och män) som behöver arbeta obekväma tider kan göra det, istället för att vara arbetslösa eller jobba mindre än de önskar. (Norbergs kommunfullmäktige har beslutat om barnomsorg på obekväm arbetstid, ändrat beslutet som en del i Balanspaketet för 2012 och har nu en aktuell s-motion i fullmäktige igen.)

Personen: var sann mot dig själv och gör det som du själv känner att du vill och bör göra, inte det som kanske förväntas av dig för att du tillhör ett visst kön, en viss generation eller en viss social grupp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s