Nya norbergare

Ibland, när jag läser insändare i den lokala tidningen, kan det kännas som att det mesta är fel med vår kommun. Så är det förstås inte, men en del skribenter kan få tillvaron att låta så. Nästa gång den känslan kommer smygande ska jag tänka på 10 mars. Denna härliga, soliga vårlördag då jag och ett par kommunala tjänstemän åkte buss runt kommunen med 35 nya norbergare. Det var en total boost för den kommunala självkänslan!

Det senaste halvåret har inte mindre än 107 hushåll flyttat till vår kommun (nästan lika många har flyttat härifrån under samma period men det kan vi glömma för tillfället) och alla de inbjöds till en gratis rundresa i kommunen. 36 personer tackade ja. Lokala företag bjöd på frukt och lunch och vi kommunrepresentanter försökte efter bästa förmåga informera om stort och smått som kan vara bra att veta om vårt trivsamma Norberg på svenska, på engelska och ibland även på spanska.

Bland de nyinflyttade fanns bl a ett par familjer från Afrika som inte kunde svenska, en VD, en folkhögskolestudent, ett ungt par, ett par pensionerade par som flyttat från andra kommuner i länet och en erfaren akademiker som flyttat från ett näraliggande län. En härlig blandning och det bästa av allt var att de alla var så engagerade och intresserade av sin nya hemort. De hade läst på, de ställde frågor och de var fulla av entusiasm. Jag försökte fråga vad de tycker om Norberg, både ris och ros, men det blev nästan bara ros: flera påtalade att det är så trevliga människor som bor här, att nästan alla hälsar på varandra och är hjälpsamma. Någon menade att nästan allt finns i vår kommun, trots att den är så liten. En tredje framhöll den välbevarade bebyggelsen. Flera var sugna på att engagera sig politiskt eller genom att hjälpa andra och det är förstås ljuv musik i mina öron.

Egentligen skulle jag vilja åka på en liknande tur med dem som har valt att flytta härifrån. Vad var det som gjorde att de inte längre ville bo kvar? Är det faktorer som vi kan påverka? Men fram tills den eventuella resan ska jag läsa tackmejlen igen och slicka i mig alla postivia omdömen om den kommun som jag menar är Sveriges trevligaste.

Annonser

One thought on “Nya norbergare

  1. Man får hoppas att de som flyttade ut har hittat nått bättre och att de inflyttades positiva, även om snälla, intrycket består.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s