Glesbygdskommuner missgynnas

Ett kommunalt kostnadsutjämningssystem. Vad har det för uppgift? Jo, att utjämna skillnader i kommuners förutsättningar så att alla medborgare, oavsett i vilken kommun de bor, ska ha möjlighet till likvärd samhällsservice. En klok tanke som jag tror har bred förankring i Sverige.

Flera utredningar har under flera år påvisat att det finns stora brister i det nuvarande systemet. Två stora utredningar har gjorts de senaste åren som bekräftat det och som kommit med förslag till ändringar. Den senaste utredningen var parlamentariskt tillsatt (alla riksdagspartier var representerade) och utredningen lämnade ett helt enigt förslag som skulle träda i kraft nästa år. Vad gör regeringen? Jo, man stoppar förslaget i byrålådan eftersom det får otrevliga konsekvenser för Borgs och Reinfeldts kompisar i rika storstadskommuner. Kommunpolitiker ute i landet, av alla politiska kulörer, protesterar och rasar. Oppositionen begär interpellationsdebatt i RIksdagen och ansvarigt statsråd Peter Norman säger att man jobbar så fort man kan med frågan. Pyttsan!

I gårdagens nummer av Dagens Samhälle belyses problemet med all önskvärd tydlighet: De inkomststarkaste kommunerna runt Stockholm överkompenseras med stora pengar när det gäller förskolan. I Täby och Sollentuna handlar det om vardera över 100 miljoner kronor per år. Orsaken är felaktiga beräkningar om hur många barn som går i förskolan i olika kommuner men ingen bryr sig om att rätta till felen. Dagens Samhälle jämför jämtländska Berg och Sollentuna intill Stockholm. Barnen har liknande ålderssammansättning och nskrivningsgraden är 87 procent i båda kommunerna men systemet överkompenserar Sollentuna: de får 60 procent mer.

— Det här är ett strålande exempel på att en kommun är överkompenserad, säger Björn Sundström, huvudsekreterare i den senaste utjämningsutredningen.

För vår lilla kommun, Norberg, skulle det nya förslaget till kostnadsutjämningssystem ge drygt 4 Mkr per år. Det är pengar som jag menar att vi, enligt systemets grundtanke, borde ha i vår budget redan idag. För varje år som går med det gamla systemet förlorar Norberg mer och mer pengar. Pengar som bl a går till barn i Sollentuna som inte finns. De som betalar priset för det är våra medborgare.

Mitt parti har samma möjligheter för alla människor, oavsett ursprung, som en av grundbultarna i vår ideologi. Nu är det dags för mina partikamrater i rika stockholmskommuner att ställa sig upp och argumentera för ett nytt kostnadsutjämningssystem, trots att det kortsiktigt inte gynnar deras hemkommuner. Långsiktigt kommer ett nytt system att gynna utvecklingen i landet Sverige och det gynnar oss alla långa loppet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s