Aktiebolag, butiker och andra företag

Plötsligt händer det. Norberg är utsedd till Årets Företagarkommun 2012 av organisationen Företagarna för att aktiebolagen i vår kommun har ökat sin omsättning och vinst mest av alla. Det är fantastiskt roligt och betyder mycket för oss alla. Att företagen går bra är en förutsättning för att arbetstillfällen skapas och finns kvar, en förutsättning för utveckling och framtidstro. Den här utmärkelsen kan förhoppningsvis också bidra till att fler ser vilka jobbmöjligheter som finns i Norberg och att fler unga väljer att bo och arbeta i vår kommun. Jag har träffat chefer för olika typer av företag som förvånas över att så pass få norbergare spontansöker jobb hos dem. Ditt framtida jobb kan alltså finnas närmare än du tror!

Jag vill tacka alla företagare i kommunen – stora som små – för att ni kämpar, sliter, klurar, vågar och driver era verksamheter framåt. Utan er vore vår kommun mycket fattigare, på alla sätt.

Nu är vi i slutfasen av det kommunala budgetarbetet för 2013 och plan för 2014-2015. Trots de verksamhetsförändringar vi gör i år, inom ramen för Balanspaketet, blir det kärvt även nästa år. Socialdemokraterna har tillsammans med Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna lagt ett budgetförslag som i korthet innebär att anslagen till kultur- och fritidsverksamheten minskas för att kunna bibehålla personaltätenheten inom förskola, skola och äldreomsorg. Kommunen ska fortsätta att betala tillbaka på lånen för att sänka räntekostnaderna, vi ska utöka samverkan med andra kommuner till fler områden och vi ska satsa resurser för att sänka ungdomsarbetslösheten och minska barnfattigdomen. När budgeten är fastställd av kommunfullmäktige i november kommer en populärversion att skickas ut till alla hushåll i Norberg. Det är viktigt att alla medborgare har kunskap om varifrån kommunens pengar kommer och hur vi som är politiskt valda fördelar dem mellan olika verksamheter. Den som har frågor eller synpunkter på budgeten är varmt välkommen att kontakta mig.

Trots konkurrens från näraliggande städer har vi fortfarande förhållandevis många butiker i Norberg. De är viktiga för den lokala servicen, för vår egen trivsel och arbetsmarknad och för turister som besöker vår kommun. För att även fortsättningsvis ha ett varierat utbud av butiker är det viktigt att vi är många som försöker handla lokalt. Allt går inte att köpa i Norberg men kanske finns det mer än du tror? Flera av handlarna har gått samman och har den 25 oktober öppet extra länge med särskilt bra erbjudanden. Från kommunens sida vill vi gärna vara delaktiga och kommer därför arrangera en tipspromenad med priser för de som besöker butikerna. Förhoppningsvis blir detta en kväll då vi kan träffa vänner och bekanta på byn samtidigt som vi uträttar ärenden och handlar lokalt.

Norberg – det är alla vi. Och tillsammans kan vi skapa det samhälle vi själva vill ha.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s