Om politiker i Norberg

SKL och SCB har nyligen presenterat sin sammanställning av de förtroendevalda i kommuner och landsting. Där kan man lära sig följande:

I stort sett samtliga kommuner i Västmanland har fler politiker per invånare än genomsnittskommunen. Den största andelen har de mindre kommunerna Skinnskatteberg, Kungsör och Norberg.

Gifta personer är överrepresenterade i stort sett samtliga kommuner i Västmanland liksom i övriga landet. Det är enbart i Norberg som det inte förhåller sig på detta sätt: här är 41% av politikerna gifta jämfört med 42% av övriga befolkningen.

Småbarnsföräldrar är relativt väl representerade i kommunerna. Knappt var tionde förtroendevald i Västmanland har barn under 6 år. I Norberg, Sala och Surahammar finns till och med en viss överrepresentation av småbarnsföräldrar bland de förtroendevalda! Och nu har vi beslutat att förlägga kommunstyrelsesammanträdena till dagtid. Grattis alla förtroendevalda småbarnsföräldrar!

Nästan hälften av de förtroendevalda i Västmanland arbetar i den privata sektorn. I Norberg och Hallstahammar är majoriteten av de förtroendevalda verksamma inom den privata sektorn. Dubbelt så många av de förtroendevalda norbergarna har en eftergymnasial utbildning, jämfört med hela befolkningen i Norberg. Jaha.

Mer intressant blir det när medborgarnas uppfattningar om sina förtroendevalda redovisas:

Norbergarna tycker i större utsträckning än rikssnittet att de har insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter. Det känns bra. Den lilla kommunens fördel, kanske? Långt fler än rikssnittet (bara Fagersta är bättre) är nöjda med hur politikerna jobbar för kommunens bästa.

Det är nog det bästa betyget man kan få som kommunpolitiker.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s