Brev till migrationsminister Billström

Följande brev har alla partier i Kommunstyrelsen i Norberg ställt sig bakom:

Västmanland är ett län som välkomnar nya invånare, oavsett varifrån de kommer. Vi har en god tradition sedan tidig medeltid av arbetskrafts- och kunskapsinvandring och det vill vi fortsätta med. 

Samarbetet och dialogen mellan Länsstyrelsen Västmanland och kommunerna om etableringsreformen fungerar mycket bra. Norbergs kommun, som är länets näst minsta med 5 635 invånare, har avtal med länsstyrelsen om 26 kommunplaceringar per år, 12 platser för ensamkommande flyktingbarn och ett mycket väl fungerande integrationsarbete. Att kommunen har möjlighet att planera för mottagande av människor som kommer från andra delar av världen är helt nödvändigt för att välkomnandet ska bli bra och integrationsarbetet framgångsrikt. 

I Norbergs kommun har Migrationsverkets enhet i Hedemora nyligen öppnat ett boende för 48 asylsökande. Det är en möjlighet för Norberg eftersom vi behöver bli fler. Kommunens målsättning är att välkomna de asylsökande så bra att de väljer att stanna i Norberg när de får uppehållstillstånd. Både kommunen och Migrationsverkets enhetschef anser att detta asylboende är den mängd som en kommun av Norbergs storlek klarar av att hantera på ett bra sätt. 

Dialogen mellan kommunen och Migrationsverket i Hedemora har varit mycket bra, vilket har resulterat i

–          att kommunens förvaltningar är förberedda på nya, icke svenskspråkiga barn i förskola och grundskola

–          att landstingets Asyl- och integrationshälsa har förberetts på behov av deras tjänster i Norberg

–          att studieförbund har förberett språkträningsgrupper där norbergare ställer upp som medspråkare

–          att unga norbergare har tagit initiativ till att bjuda de asylsökande på julbord för att öka chanserna till kontakt med de redan bofasta

–          att frivilliga krafter har genomfört insamling av ytterkläder och leksaker för att ge de asylsökande en bättre tillvaro

 

Det är därför med bestörtning vi tar del av utfallet av Migrationsverkets nationella upphandling av tillfälliga asylboenden, där en privat aktör fått avtal om ytterligare 131 platser på en anläggning i utkanten av Norberg. Detta i en by med ca 5 bofasta, ingen kollektivtrafik eller samhällsservice och där de boende hänvisas till att gå ca 4 km längs en icke belyst, smal riksväg för att ta sig till en busshållplats. Om detta har kommunen, den chef på Migrationsverket som blir ansvarig för boendet eller länsstyrelsen inte fått någon som helst information. 

Att Migrationsverket har ett svårt uppdrag när strömmen av flyktingar ökar har vi förståelse för. Självklart ska Norberg och Västmanland göra vad vi kan för att hjälpa människor som har flytt från svåra förhållanden. Men vår möjlighet att lyckas – som kommun, som län och som nation – minskar när dialogen med delar av Migrationsverket är obefintlig. 

Vi vill därför träffa Dig omgående för att diskutera detta problem och utveckla vår syn och våra erfarenheter. Du är varmt välkommen till Norberg.

Annonser

3 thoughts on “Brev till migrationsminister Billström

  1. Nu bor det även många som har fått uppehållstillstånd i Bolagshagen. Många av de som bodde där innan flyr nu. Av de som bor i området nu är det inte många som jobbar.
    Hur ska det här sluta?

    • Hej Britta!
      Att asylsökande som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige inte har arbete att gå till är kanske inte så konstigt. Det som är viktigt är att Arbetsförmedlingen lyckas med sitt etableringsuppdrag och hjälper nyanlända ut i arbetslivet. Arbetslösheten i Norberg ligger på rikssnittet och det finns kommuner i vår närhet som har det betydligt kämpigare. Varje människa som är långtidsarbetslös är ett misslyckande för samhället så självklart ska vi alla göra vad vi kan för att alla människors förmågor, oavsett ursprung, tas tillvara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s