Åsas spalt i Norbergsbladet

Frågan om var den framtida lekparken och mötesplatsen i Norberg ska ligga fortsätter att engagera. Det bådar gott inför den stundande webomröstningen, där alla myndiga norbergare kan vara med och påverka valet av plats. Den som inte har tillgång till internet hemma kan få hjälp att rösta på ett av tre alternativa områden av personalen på biblioteket.

Politiken har hela tiden velat se en mötesplats i det som kommit att kallas lekpark. En plats där alla – oavsett ålder – kan träffas, leka, koppla av och prata med varandra. För att involvera barnen i utformningen av parken bjuds alla norbergare som ännu inte fyllt 18 år in till kommunhuset en lördag i mars för att ge sin syn på vilken typ av aktiviteter och lekutrustning som önskas. Önskemålen blir en del i underlaget för utformningen av mötesplatsen. Tanken är att lekparken och mötesplatsen succesivt ska växa fram under en tioårsperiod men redan till sommaren hoppas jag att leken kan börja.

Migrationsverket öppnade som bekant ett asylboende i Bolagshagen i Kärrgruvan strax före jul. Flera norbergare har engagerat sig för att välkomna flyktingarna på ett positivt sätt och det är jag mycket tacksam för. Migrationsverket kommer inom kort att hyra fler lägenheter i Bolagshagen. Så långt har dialogen med kommunen fungerat bra. Alla partier i Kommunstyrelsen i Norberg har ställt sig bakom ett brev till Migrationsministern där vi ifrågasätter Migrationsverkets nationella upphandling av asylboenden, där en privat aktör blivit godkänd för 131 platser i Fliken utan att Norbergs kommun fått någon som helst information. Det är vi starkt kritiska till. För att vi ska lyckas med ett bra mottagande och en framgångsrik integration måste dialogen med kommunerna förbättras. Vi hoppas på en dialog med Justitiedepartementet inom kort.

Norbergs kommun har förbättrat skolresultaten snabbast av alla kommuner i hela landet. Vi är inbjudna att berätta om hur det gick till på den nationella konferensen Kommunens Kvalitet i Korthet i Stockholm. Alla inblandade – både elever, föräldrar, lärare, övrig skolpersonal, skolledning och ansvariga politiker – har anledning att sträcka på sig och vara rejält stolta över prestationen. Och bäst av allt är förstås att våra unga idag har bättre kunskaper och står väl rustade för vuxenlivet.

Engelbrektsloppen står för dörren och med det många besökare i vår vackra kommun. Jag vill passa på att tacka alla ideella krafter som på olika sätt bidrar till att göra detta till ett otroligt bra och uppskattat engagemang. Och tack till alla som står för ett gott värdskap och får ännu fler att uppskatta Norberg. Vi ses i och omkring spåren!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s