Ta tillvara alla förmågor

Inledningsanförande workshop om Socialt företagande

Tänk er en måndagmorgon när klockan aldrig ringer.

Ett förmiddagsfika utan jobbarkompisar.

En vardag som bara pågår utan meningsfullt innehåll.

Tänk dig ett liv där du inte behövs, där ingen frågar efter dig, där ingen saknar dig när du inte dyker upp.

Det är inte ett värdigt liv.

Vi är alla olika och vi har således olika förmågor. Vi kan olika saker och vi jobbar i olika takt men vi har en sak gemensamt: vi kan alla bidra med något.

En av mina viktigaste drivkrafter till att vara politiker är just detta – att alla människor i vårt samhälle har rätt att känna sig behövda, att allas förmågor ska tas till vara, oavsett hur de ser ut. Allt annat är slöseri med resurser.

Därför är jag glad att ni idag ska prata om just det: hur kan vi med hjälp av sociala företag ta tillvara på fler förmågor, få fler människor att växa, känna självkänslan spira och öka sina chanser att försörja sig själva? Det är en av grundstenarna i ett hållbart samhälle och en av nycklarna till Framtidslandet Sverige.

Ett par år innan jag fick förtroendet att sitta i kommunfullmäktige i Norbergs kommun skrev jag ett medborgarförslag om just detta: Hur kan Norbergs kommun bidra till att fler sociala företag startas och får chans att växa? Medborgarförslaget är besvarat och kanske har det på något litet sätt bidragit till att ni sitter här idag.

Eldsjälar krävs men deras arbete och engagemang underlättas av en krattad manege, vatten och näring. Kommunen kan inte vara ägare till det sociala företaget men vi kan stötta och bidra till att skapa en marknad för sociala företag. Vi har riktlinjer för upphandling som säger att vi ska ställa krav på bl a sociala hänsyn när vi köper saker och tjänster. Där finns mycket kvar att göra.

Jag hoppas att ni kan hitta sätt att komma framåt i den frågan och även annat som kommunerna kan göra för att fler människor i vårt samhälle ska bli behövda i framtiden. Jag önskar er en kreativ och utvecklande dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s