Migrationsverkets system motverkar lägenhetsboende för asylsökande

Efter två brev till minister Billström, som resulterat i två icke-svar från densamma, vänder jag mig nu till Migrationsverkets Generaldirektör:

”I Norbergs kommun, med ca 5 600 invånare, vistas för närvarande 250 asylsökande och ytterligare 130 väntas innan året är slut. Jag har fått i uppdrag från ett enigt Kommunstyrelsens Allmänna utskott att skriva till dig med anledning av det system Migrationsverket använder för nationell upphandling av tillfälliga boenden (i vardagligt tal anläggningsboende på diverse konferensanläggningar o dyl som tillhandahålls av privata företag, som inte sticker under stol med att de tjänar grova pengar på verksamheten).

Vår kommun välkomnar nya invånare och vi försöker få de asylsökande som placeras här att trivas så att de, om möjligt, väljer att bli norbergare. Vår intention försvåras kraftigt av Migrationsverkets system med nationell upphandling av tillfälliga boenden.

En snabb ökning av antalet asylsökande i små kommuner sätter den kommunala skolorganisationen och medborgarnas tolerans på hårda prov. Enligt de prognoser vi fått från Migrationsverket förväntas kommunens grundskoleorganisation, som är anpassad för 500 elever, ordna plats för ca 150 nya elever inom ett par månader. Det är en omöjlighet att ordna, trots att inställningen är god och alla tjänstemän arbetar febrilt med att lösa situationen på bästa sätt.

När Migrationsverket hyr lägenheter för asylsökande i vår kommun har det gjorts i dialog med kommunen och i en takt som gör att verksamheten succesivt hinner anpassa sig. Denna mycket goda och konstruktiva samverkan sätts ur spel med den nationella upphandlingen av tillfälliga boenden.

Migrationsverket vill hyra fler lägenheter för asylsökande i vår kommun. Vi hade sagt ja till det om vi visste att det innebär ett slut för de tillfälliga boendena. Ur individens synpunkt torde vi alla vara överens om att lägenhetsboende är det bästa alternativet. Ur integrationssynpunkt gäller detsamma. Antalet kommunplatser för personer med uppehållstillstånd behöver öka men kommunen vågar inte skriva avtal om fler platser än idag eftersom vi lever med en ständig risk för att ytterligare tillfälliga boenden öppnar i vår kommun, utan någon dialog med oss. Summan blir att många fler asylsökande än nödvändigt tvingas till tillfälligt boende, till en kostnad som vida överstiger lägenhetsboende. Tycker du som generaldirektör att det är rimligt? Det tycker inte jag.

Jag har hört dig säga att kommunerna borde visa lite humanitet och medkänsla. Det menar jag att vi gör.

Några siffror om situationen i Norberg:

Avtal med länsstyrelsen om kommunplacering 2013     26 st

HVB för ensamkommande flyktingbarn                         12 platser

Asylsökande i lgh hyrda av Migrationsverket                 114 platser

Invandrade till kommunen under året                            ca 45 st

ABT Klackbergsgården                                                  110 platser

ABT Gäsjö hotell/Fliken                                               92 platser

ABT Stora Björkås                                                         70 platser

Att Migrationsverket har ett svårt uppdrag när strömmen av flyktingar till Sverige ökar har vi förståelse för. Självklart ska Norberg göra vad vi kan för att hjälpa människor som har flytt från svåra förhållanden. Men vår möjlighet att lyckas minskar när det ställs orimliga krav och de system som används motverkar våra syften.”

Tror du att jag får något svar?

Annonser

3 thoughts on “Migrationsverkets system motverkar lägenhetsboende för asylsökande

  1. Britta, det är precis tvärtom: regeringen styr hur de statliga myndigheterna arbetar. Min kritik riktar sig därför till regeringen men eftersom migrationsminister Billström inte vill ge något riktigt svar vänder jag mig till högste tjänstemannen.
    Och, för det som är nyfiken, ska generaldirektören enligt uppgift diskutera vårt brev idag. Inväntar besked.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s