Barnantal och förskoleplatser

Med anledning av en artikel i den lokala tidningen, som tillskriver mig åsikter jag inte har, vill jag ge min syn på förskolesituationen i Norberg.

Just nu är det många som vill ha plats för sina barn i förskolan och det är bra. Förskolan ska vara en trygg och stimulerande plats för barnen men också en bra arbetsplats för vår personal. Därför ställs det stora krav på organisationen att hitta bra lösningar vid tillfälliga toppar i antalet barn. Under våren förstärks personalstyrkan med en heltidstjänst på de förskolor som får fler barn. Det tror jag upplevs som positivt både av barnen, av personalen och av föräldrarna. Lokalerna kan förstås inte rymma bra verksamhet för hur många som helst och därför utökas även lokalytan vid Tallens förskola i Kärrgruvan. Utökning av lokalerna är svårare att åstadkomma på de andra förskolorna.

Min förhoppning är att vi över tid ser ett ökande antal barn i Norberg. Då behöver vi självklart fler förskoleavdelningar och kanske är det också läge att ha lite olika inriktningar på våra förskolor? Det beräknade behovet av förskoleplatser de kommande åren utreds just nu.

Så till frågan om pengar. Jag tror att de flesta är överens om att det behövs mer pengar i både förskola, skola och andra kommunala verksamheter. Den regering Sverige har idag prioriterar tyvärr skattesänkningar före satsningar på våra barn och det får konsekvenser för storleken på kommunernas inkomster. I förhållande till det statsbidrag som Norberg får lägger vi mer pengar på förskolan än vad som är framräknat på nationell nivå att vi borde. Ändå ser vi att det inte räcker.

Som kommun behöver vi bli bättre på att ha framförhållning när antalet barn ökar – och minskar. Det ansvaret ligger på oss förtroendevalda kommunpolitiker. Som medborgare har vi alla möjlighet att påverka framtiden den 14 september: valet står mellan ännu fler skattesänkningar eller en Socialdemokratiskt ledd regering som satsar på välfärden.

Annonser

2 thoughts on “Barnantal och förskoleplatser

  1. Varför flyttas inte alla nya barn, som egentligen inte ryms på övriga förskolor, till Kärrgruvan!
    Där finns ju ändå tomma lokaler som kostar Kommunen pengar och som med ganska enkla medel kunde anpassas till förskoleverksamhet.

  2. Du har en poäng, Gunnar. Till viss del görs redan det (familjer som inte bor i Kärrgruvan anvisas en plats på Tallen) men förvaltningen har gjort bedömningen att så länge det är möjligt ska närhetsprincipen och syskonprincipen (har man redan ett barn på en förskola så ska det yngre syskonet också få plats där) gälla. Om barnantalet ökar ytterligare menar jag att vi behöver öppna fler avdelningar och då blir det där de fysiska förutsättningarna är de bästa och där de flesta barnfamiljerna bor. Det ska bli spännande att se hur det ser ut till hösten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s