Första steget i resten av ditt liv

En ung människa som inte tas till vara, som inte känner sig behövd, som inte kan starta sitt vuxenliv på riktigt eftersom hen inte har ett fast jobb. Det är slöseri, både för den enskilda individen och för samhället.

Det finns mycket som kan göras för att öka ungas chanser att komma in på arbetsmarkanden. Ett sätt är att anställa en arbetslös ung en månad i sommar. För dig som arbetsgivare innebär det en ringa kostnad (Arbetsförmedlingen går in med ekonomiskt stöd motsvarande dubbla arbetsgivaravgiften), ca 13 000 kr för en månad. Du får lära känna en ung människa, bli en jätteviktig person i den unga människans liv, bidra med erfarenheter, referenser, kontakter och du får ett arbete utfört. För den unga människan kan den här möjligheten vara skillnaden mellan fortsatt trampande i arbetslöshets-dyn eller en plattform att ta sig vidare in i arbetslivet. Ta chansen!

Näringslivsrådet i Norberg, Arbetsförmedlingen och kommunen gjorde ett gemensamt upprop om detta förra året. AF plockade fram lämpliga unga, genomförde matchningar och speed dating och kunde bistå med praktik en stund på företaget innan själva anställningen började. Det blev till slut tre unga norbergare som fick jobb via detta upprop (givetvis fick en drös andra semestervikarit och skolungdomar fick kommunala feriejobb men dessa tre var anställningar som var utanför det ordinarie) och alla tre var så himla glada och tacksamma efteråt. En person fick fortsatt anställning även efter sommaren. En annan insåg att hen hade förmågor och kunskaper som hen inte hade en aning om tidigare. En tredje insåg att hen vill jobba med äldre människor och plugga till undersköterska. Är det inte superbra?!?

Nu kör vi samma upprop med ungefär samma upplägg igen. I år hoppas jag att åtminstone fem unga arbetslösa norberare får möjligheten att ta första steget i resten av sitt liv.

Kanske tack vare dig?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s