Nu knäcker vi ungdomsarbetslösheten!

Det är få saker i samhället som gör mig så frustrerad som arbetslöshet. Att människors förmåga inte tas tillvara, att självkänslor stukas och kompetensbrist uppstår gör mig så arg. Givetvis har vi allt att vinna på att alla är med och bidrar, känner sig behövda och får hjulen att snurra.

Nuvarande regering är dessvärre nöjd med hur det ser ut i Sverige idag, med nästan 8 % arbetslöshet och skyhög ungdomsarbetslöshet – oavsett hur man mäter den. ”Arbetslinjen”, pyttsan!

I höst har vi en ny regering som i sitt första beslut kommer ta krafttag mot ungdomsarbetslösheten – för de ungas och för Sveriges skull.

I Norberg har vi en arbetslöshet i paritet med riket (vilket förstås är för många arbetslösa) och en ungdomsarbetslöshet som ligger klart över rikssnittet. Ca 70 unga norbergare är arbetslösa idag. Det är en av våra största utmaningar.

Ett av problemen är att antalet ”första gångs-jobb” är få i Norberg med omnejd. Vi har inga bemannade bensinmackar, få butiker, inga hamburgerrestauranger där man kan få erfarenhet, referenser och sin första lön. Det blir svårt för många att hitta dörren ut till arbetslivet.

Jag har tagit ett initiativ som jag är lite stolt över:

Anställ en ung person som är arbetslös

”Vi fortsätter i år igen att uppmana alla arbetsgivare att anställa en arbetslös ung norbergare i fyra veckor i sommar. Att få chans till ett första steg in på arbetsmarknaden, även om det är tillfälligt, är oerhört viktigt och betyder mycket för den unges fortsatta möjligheter. Arbetsförmedlingen hjälper till att hitta lämpliga kandidater för arbetsuppgifterna och kan bistå med kraftiga subventioner till den som anställer. Kontakta gärna mig eller Arbetsförmedlingen för mer information. Förra året fick tre arbetslösa unga jobb i Norberg, förutom de kommunala feriejobben och vanliga semestervikarier. I år hoppas vi att det blir minst fem unga som får en chans att skaffa sig erfarenhet, referenser och ett utvidgat nätverk.”

Hittills har tre arbetsgivare hört av sig om platser i sommar och i morgon ska vi marknadsföra uppropet på den lokala företagsfrukosten. Då hoppas jag att vi når målet att fem arbetslösa unga får jobb i sommar via uppropet.

Dessutom har Sociala utskottet fått extra pengar för att göra insatser som sänker ungdomsarbetslösheten och barnfattigdomen. Ett antal unga har tack vare det fått chansen till individuella insatser via Språnget. Nästa år stärker vi de kommunala arbetsmarknadsinsatserna med ytterligare en halv miljon kronor.

Norbergs kommun förhandlar just nu med Kommunal om ett lokalt kollektivavtal där arbetslösa unga anställs inom vård och omsorg med en kombination av arbete och utbildning. Det tror jag mycket på. Minst fyra unga ska vi kunna anställa om allt går i lås. På så sätt hoppas vi kunna slå tre flugor i en smäll: sänka ungdomsarbetslösheten, förstärka med mer personal i omsorgen och trygga den framtida kompetensförsörjningen i välfärden.

Jag väntar med spänning på att höra hur det låter när vi, tillsammans med en socialdemokratiskt ledd regering, knäcker ungdomsarbetslösheten!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s