Årets 1 maj-tal, Norberg

INGEN UNG UTAN JOBB, VARKEN I NORBERG, SVERIGE ELLER EUROPA

Idag samlas hela arbetarrörelsen i Sverige. En glädjens dag men också en dag att protestera och demonstrera mot orättvisor i när och fjärran.

Norberg är en väldigt bra plats att leva på och allt fler söker sig hit. Hittills i år har befolkningen ökat med ca 40 personer (värt en applåd!). Flera av de nyinflyttade har flytt från krig, terror och elände. Här kan vi erbjuda dem en nystart i livet.

I tisdags arrangerade Bergslagens Folkhögskola en debatt mellan representanter för alla riksdagspartier. Jag representerade socialdemokraterna. SD’s lokale representant lovade ”ett samhälle fritt från mångkultur”. Vid samma debatt lovade jag ett mångkulturellt Norberg och Sverige – dynamiskt, spännande och berikande, för alla. För det är vad vi socialdemokrater tror på.

Årets paroll ”Ingen ung utan jobb” är viktig. Vi har 35 000 unga som varit arbetslösa mer än sex månader i Sverige. I EU finns det sex miljoner unga arbetslösa som skulle kunna jobba om det fanns fler jobb och utbildningsmöjligheterna var bättre. I Norberg är 75 unga arbetslösa, de flesta mer än 6 månader. Det är förödande.

I tisdags under debaten träffade jag en ung kvinna som berättade att hon varit arbetslös sedan hon tog studenten, jag tror att det var 2006. Hur ser hennes liv ut, funderade jag på när debatten var slut och teaterbiografen var tom. Hur gör hon för att få en bostad, kunna bilda familj och uppfostra barn med tro på framtiden? Hur gör hon för att känna stolthet och livsglädje, var känner hon sig hemma? Vad har hon för drömmar och orkar hon, efter åtta års arbetslöshet, fortfarande tro på sina drömmar?

Både i Sverige och i EU är ungdomsarbetslösheten den största utmaningen för framtiden. Därför fokuserar vi på det.

Arbetsmarknadsutskottet, med moderata Jessica Polfjärd från Västerås som ordförande, ställer in flest utskottsmöten i brist på förslag. Moderaterna verkar vara nöjda med situationen idag. Det är inte jag.

Vi har en skyhög ungdomsarbetslöshet i EU. Med en annan färgkombination i EU-parlamentet hade åtgärderna sett annorlunda ut. Det är ett exempel på varför det är så viktigt, för oss och för andra europeer, att vi röstar och röstar rött i det kommande EU-valet.

De senaste årens högerpolitik har varken lyckats öka tillväxten i Europa eller minskat klyftorna mellan människor. Istället har ett högerstyrt EU begränsat både konflikträtt och kollektivavtal. Det snedvrider konkurrens, löner och arbetsvillkor. Europa behöver en ny riktning.

Vi socialdemokrater sätter jobben först – i Sverige och i EU. Det är ett historiskt misslyckande att 26 miljoner människor, av vilka nästan 6 miljoner är ungdomar, idag saknar jobb. Vi vill se gemen­samma investeringar i forskning och klimatsmart teknik istället för ensidiga åtstramning­ar som inte fungerar och vi vill sätta stopp för lönedumping och sämre villkor. Vi vill ha ett EU som fokuserar på rätt saker – rättvisa villkor, fler jobb och ansvar för miljön.

Våra viktigaste vallöften i EU-valet:

–      Se till att unga får jobb, utbildning eller praktik inom fyra månader genom att genomföra den gemensamma ungdomsgarantin.

–      Investera i forskning och innovationer för ökad tillväxt.

–      Bygga ut och framtidssäkra det europeiska järnvägsnätet.

Vi socialdemokrater står upp för den fria rörligheten på arbetsmarknaden, men vi kan aldrig tillåta att den missbrukas för att kringgå de regler vi har i Sverige för att skydda arbetstagarnas rättigheter. En gemensam europeisk arbetsmarknad får inte försämra villkoren för Europas löntagare.

Vi vill införa ett socialt protokoll som stärker de fackliga rättigheterna. Det säger moderaterna nej till. Högern i Europa driver en linje som innebär att småföretag kan undantas helt från arbetsmiljöregler. Vi socialdemokrater kommer aldrig att kompromissa med människors liv och hälsa. Tvärtom. Ordning och reda på arbetsmarknaden ger konkurrensfördelar och goda förutsättningar för jobb.

Jobb och bostad är två av valets viktigaste frågor. Framförallt för Sveriges unga. Människor har olika drömmar och mål men gemensamt för alla är behovet av att själv kunna försörja sig, flytta hemifrån och självständigt skapa sig det liv man önskar. Dessutom hänger frågan om jobben och frågan om bostäderna tydligt ihop.

Vi socialdemokrater tänker, när vi leder den svenska regeringen i höst, investera i ett statligt stöd om en miljard till de företag som bygger hyresrätter.

Dessutom riktar vi om det orättvisa statsstöd på nästan en miljard (utjämningssystemet), som i dag går till några av landets rikaste områden, till de kommuner som bygger nya hyresrätter och främjar tillväxten i hela landet.

Här i Norberg bor 75 arbetslösa unga. Det är 75 för mycket. Vi socialdemokrater lovar att verka för:

–         Fler kommunala Feriejobb

–         Sommarlovsentreprenörer för att främja entreprenörskap, både i det egna livet och att skapa saker tillsammans med andra

–         BAL och BUI för att arbetslösa unga utan utbildning får jobb, avtalsenlig lön, viss utbildning och inte minst erfarenheter, en rad i CV:t och nätverk. Samtidigt får vi in mer personal i omsorgen (som så väl behövs) och underlättar kompetensförsörjningen när nuvarande personal går i pension.

–         Traineeprogram; Att de lokala företagen går bra är viktigt men det räcker inte för att knäcka ungdomsarbetslösheten. Därför vill vi socialdemokrater skapa ett lokalt traineeprogram där unga får prova på flera olika yrken och branscher under ett år. För att företag sedan ska våga anställa unga utan jobberfarenhet är goda vitsord och intyg om att man kan ta ansvar och komma i tid viktiga. Det kan de kommunala verksamheterna bidra med.

–         Allas förmåga ska tas tillvara. Sociala företag som finns till just för att fler ska kunna arbeta. Att människor går sysslolösa är ett enormt samhällsslöseri och ovärdigt ett välfärdsland.

Valet nu i maj är viktigt för hur Europa ska se ut och vilka möjligheter vi ger människor. Valet i höst är viktigt – det handlar om ett vägval för framtiden. Den borgerliga regeringens mål är att pressa igenom så många skattesänkningar som möjligt. Vårt mål är att fler unga ska kunna försörja sig själva, sätta upp sitt eget namn på dörren och börja sitt liv som vuxna och självständiga individer.

Med lokala initiativ, en S-ledd regering och ett EU som satsar på rättvisa villkor och fler jobb kan vi knäcka ungdomsarbetslösheten. Först då är jag nöjd.

Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norbergs kommun

 

Annonser

One thought on “Årets 1 maj-tal, Norberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s