Tråkigt att Petterssons Buss lägger ner

Ett anrikt och omtyckt norbergsföretag, Petterssons Buss, har meddelat att de lägger ner sin verksamhet i sommar. Det är tråkigt av flera skäl, kanske främst för ägare och anställda som ser sina arbeten försvinna men också för kommuninvånare och andra som förlorar en omtyckt bussresearrangör.

Det har skrivits insändare i den lokala tidningen från allmänhet, bussföretagare och nya politiska partier om att detta skulle vara en effekt av kommunens göranden och havanden. Jag vill här visa att så inte är fallet.

Den 26 juni 2013 fick jag veta att Petterssons Buss inte lämnat något anbud när Kollektivtrafikmyndigheten i Västmanland gjorde sin ramupphandling av bl a lokal busstrafik och skolskjuts i Norberg. Upphandlingen låg ute från 25 mars till 14 maj 2013, sju företag lämnade anbud, beslut om tilldelning fattades den 23 maj. Den 27 juni skickade jag ett mejl till Petterssons och föreslog att de skulle försöka bli underleverantörer till någon av de som lämnat anbud. Detta för att Petterssons, trots missad upphandling, skulle kunna bli utförare av busstrafiken i Norberg – både linjetrafik och skolskjuts.

Samma sak föreslog jag vid det företagsbesök jag gjorde hos Petterssons Buss/Norbergs Taxi den 22 november 2013 och dessutom när jag har träffat VD:n vid skolbussen. Varför Petterssons inte har använt sig av möjligheten att bli underleverantör och köra buss i Norberg på uppdrag av något av de upphandlade företagen kan jag inte svara på.

En enig Kommunstyrelse beslutade den 20 maj 2013 om ett utredningsuppdrag och den 11 okt 2013 att anlita Kollektivtrafikmyndigheten för upphandling samt planering och drift av skolskjutsar från hösten 2014. Alla protokoll är offentliga och finns på kommunens hemsida. Att beslutet fattades efter myndighetens upphandling kan förstås vara otydligt men fakta kvarstår: Om Petterssons ville fortsätta köra lokalbuss i Norberg, som t ex idag på linje 85, var ett anbud i ramupphandlingen nödvändig, oavsett skolskjutsbeslut.

Att Petterssons Buss inte hade rutiner för att bevaka upphandlingar är beklagligt. Norbergs kommun bör idka självkritik och fundera över om informationen kunde ha varit bättre. Men kommunen kan inte lastas för att en näringsidkare missar en angelägen upphandling.

Till sist: tro’t eller ej – kommunalråd har också känslor. Det är ett faktum som en och annan insändarskribent borde begrunda.

Annonser

3 thoughts on “Tråkigt att Petterssons Buss lägger ner

  1. Det hjälper tydligen inte att gång på gång försöka förklara för vissa Norbergare hur ett upphandlingsförfarande har gått till! Tyvärr är det också några som skriver insändare till FP utan att ta reda på hur det egentligen ligger till med bussturerna som kommer att gå i stället för ”Norbergaren”.

  2. Ja, du har rätt, Gunnar. Att Flängan/Gäsjö/Fragg får en ny busslinje och att turtätheten till Skallberget och Karbenning ökar har visst ingen uppmärksammat. Vore kul om det positiva fick någon att skriva insändare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s