Nyordning för skolsjutsberättigade i Norberg

Igår fick vårdnadshavare till barn som är berättigade skolskjuts till hösten brev hem om detta och till vilken busshållplats barnet föreslås ta sig. Att eleverna i möjligaste mån ska åka linjebuss till skolan är nytt i Norberg. Därför vill jag ta chansen att undvika (eller reda ut) några missförstånd.

1. Avtalet med Petterssons Buss om skolskjuts går ut sista juni och kan inte förlängas. Kollektivtrafikmyndigheten har gjort en ny upphandling av bl a linjetrafik och skolsjuts i Norberg som Petterssons tyvärr missade. Fyra företag är upphandlade i ramavtal. Kommunens samlade kostnad för kollektivtrafik är 5,1 Mkr och ska så fortsätta vara. Det vi politiker vill är att fler norbergare ska kunna åka buss utan att vi behöver ta mer pengar från andra verksamheter. Istället för att det går både skolbussar och linjebussar på samma sträcka kommer barnen från i höst åka linjebuss.

2. Några föräldrar har protesterat mot att de förväntas ansvara för att barene tar sig till busshållsplatsen. Föräldraansvar är tack och lov inget nytt påfund. Det ansvaret tar vi när vi väljer att skaffa barn. Att vårdnadshavare ansvarar för att barnen kommer till skola/skolskjuts har stått inskrivet i skollagen så länge jag kan minnas.

 3. Om man anser att vägen till skolan/busshållplatsen inte är tillräckligt trafiksäker kan man kontakta skolkansliet och be att en trafiksäkerhetsbedömning görs. För de allra flesta vägar att det redan gjort men mindre åtgärder kan behövas för att ge barnen en mer säker trafikmiljö. Vi får slå våra kloka huvuden ihop och se vad som kan göras med hjälp av NVK, Kollektivtrafikmyndigheten och Trafikverket.

4. För den som vill hitta fördelar i nyordningen är det värt att nämna att flera av de skolsjutsberättigade barnen får en betydligt kortare resa till skolan när de slipper åka in på olika småvägar, att boende i Gäsjö/Karsbo får en helt ny busslinje, att boende i Skallberget får nästan dubbelt så många bussturer på vardagar som idag och att det kommer gå fler bussturer förbi Karbenning. Detta sker till samma kostnad för kommunen (alltså skattebetalarna) som idag tack vare att vi samutnyttjar befintliga fordon och förare bättre – bussarna rullar istället för att stå och vänta.

För att underlätta för barnen kommer det finnas vuxna som tar emot vid busstorget i Norberg när terminen börjar och ser till att alla barn kommer säkert till skolan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s