Främlingsfientliga krafter försöker använda storbranden i sin argumentation

Just som räddningstjänsten lyckats få branden under kontroll och de flesta människor kan återvända till sina hem och sin vardag börjar främlingsfientliga krafter använda denna nationella katastrof som slagträ i sin smutsiga argumentation. Det är så lågt.

Dessa mörka krafter försöker få det till att någon (kommunledningen? räddningsledningen? vem?) har prioriterat att ta hand om asylsökande människor framför äldre medborgare. Detta är givetvis inte sant.

Måndag den 4 augusti befann Norberg sig i ett akut läge: räddningstjänstchefen rekommenderade oss i kommunledningen att förbereda för en evakuering av hela kommunen samma kväll/natt. Det är en enorm utmaning som ingen av oss ställts inför tidigare. Samtlig personal som kontaktades ställde upp, avbröt i förekommande fall sina semestrar och gjorde allt i sin makt för att lösa den nästan övermäktiga uppgiften att förbereda en evakuering av nästan 6 000 pesoner.

I den evakueringsplan som i all hast togs fram fanns två prioriterade grupper vid en eventuell evakuering:

– äldre och funktionshindrade personer i Särskilt boende och Korttidsboende

– äldre och funktionshindrade personer i behov av hemtjänst.

För dessa grupper ordnades sjuktransporter, taxi, liggtaxi, handikappbussar och vanliga bussar och våra chefer lyckades tillsammans med personal från andra organisationer ordna fram boendeplatser till samtliga personer i de prioriterade grupperna. Det är en fantastiskt bra insats. Transporter och sovplatser ordnades även för tusentals andra medborgare men som tur var beslutade räddningsledningen kl 23.30 att ingen evakuering var aktuell.

Personalen i äldreomsorgen har, under omständigheterna, hanterat situationen på ett mycket bra sätt. Det var rökigt i hela Norberg men enligt räddningstjänsten och hälso- och sjukvården var röken inte giftig. Rekommendationen var att tejpa fönster och dörrar om man besvärades av röken.

Det enda beslut kommunledningen har tagit om evakuering eller flytt av personer är det ordförandebeslut jag tog måndag kväll; 15 äldre personer i Karbenningområdet med behov av hemtjänst flyttades till Korttidsboendet i centrala Norberg med hjälp av taxi efftersom vi bedömde att de inte själva skulle kunna ta sig från sina hem om branden spred sig dit.

Samma kväll bad jag Migrationsverket att flytta de asylsökande som de har platser för i Norberg så att den gruppen (ca 500 personer), som är statens ansvar, inte skulle administreras av kommunens begränsade personalstyrka vid en eventuell evakuering av hela Norberg.

För övrigt har Norbergs kommun, på inrådan från räddningstjänsten, rekommenderat alla som hade möjlighet att bege sig bort från Norberg när branden spred sig som värst. Hur många som hörsammande den rekommendationen kan jag inte svara på.

Mitt i allt elände finns det en hel del att glädjas åt. Norbergarna har visat ett enormt engagemang för sin bygd, för varandra och för de djur som vistas här. Människor från hela Sverige har hört av sig och erbjudit sin hjälp, till kända och okända människor.

Jag vill på kommunens vägnar framföra ett varmt och hjärtinnerligt tack till alla er som – frivilligt eller arvoderat – har slitit dag och natt med att hålla elden stången, köra ut vatten och mat till brandområdet, ställt upp med husrum och stallplatser, arbetat med krisledning, evakueringsplaner och information till räddningspersonal, kommuninvånare och andra. Tack till alla företag som på olika sätt har hjälpt till med kunskap, materiel och personal. Tack till myndigheter och organisationer som har släppt allt annat och erbjudit den hjälp vi har efterfrågat. Tack alla som på olika sätt bidragit till att den värsta krisen i Norbergs moderna historia hanterades så pass bra som det ändå gjordes.

Låt inte de mörka krafterna använda allt det fina som gjorts som argument i den grumliga, främlingsfientliga argumentationen.

Annonser

6 thoughts on “Främlingsfientliga krafter försöker använda storbranden i sin argumentation

  1. Vissa människor har verkligen inga gränser!
    Att säga att räddningstjänsten o andra inblandade aktörer inte har gjort tillräckligt eller gjort fel saker är att sparka på någon som ligger!
    Tycker alla inblandade- yrkes män/kvinnor o alla medmänniskor som på något vis varit inblandade i denna katastrof ska ha en stor eloge!

  2. En redig och klar redogörelse. Vidtagna order och åtgärder synes vara helt adekvata. Det finns ingen anledning att anta annat än att beslutsfattare, brandbekämpare och stödpersonal, alla ansträngt sig till det yttersta, för att hejda denna storbrand.

    Stellan Bojerud

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s