Preliminärt valresultat i Norberg

Den här soliga måndagsförmiddagen vet jag inte om jag ska känna mig glad eller ledsen.

Det är en lättnad att åtta år med alliansregeringen är över. Är det någon som kan ro det här röriga parlamentariska läget i land så är det Stefan Löfvén. Hela hans ledarstil handlar om att lyssna, jämka samman och hitta kloka, hållbara lösningar för det stora flertalet. Jag säger inte att det blir lätt men jag tror att han kommer att lyckas. Och jag hoppas att de borgerliga partierna har anständighet nog att göra upp i olika sakfrågor så att Sd kan hållas utanför makten.

I landstingsvalet ser de tre rödgröna partierna ut att hålla ställningarna trots att Sd ökar kraftigt. Det mest slående, både i kommunen Norberg, i landstinget Västmanland och i landet Sverige, är att moderaterna verkar ha säckat ihop. Den M-politik som har förts, som ger ännu mer till oss som redan har det bra på bekostnad av alla andra, har ökat klyftorna och rädslan i samhället. Det är den enskilt största orsaken till att Sd ökar så kraftigt. Människor vill ha en förändring, människor är oroliga för framtiden och tyvärr är det en väldigt stor skara människor som har gått på De Enkla Lösningarnas Politik.

Nu är det upp till oss andra att visa att De Enkla Lösningarnas Politik inte funkar i verkligheten. Vi måste dra ut Sd på banan, i debatter tvinga dem att visa att de inte har någon plan för stora problemen i samhället och att de är så fokuserade på en fråga att de helt missat vad politk är: att ha en sammanhållen vision och plan för alla delar av samhället, en plan där man får stå ut med vissa mindre roliga beslut för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Någon sådan plan har inte Sd eller de flesta andra missnöjespartier.

Lokalt i Norberg gjorde vi socialdemokrater ett ganska dåligt men inte katastrofalt dåligt val. Vi ser ut att få knappt 40 % av rösterna jämfört med 47,4 % i förra valet. Vad beror detta på? Min analys innehåller två delar: under den gångna mandatperioden har Norbergs kommun haft ett mycket kärvt ekonomiskt läge. År 2012 tvingades vi t ex skära kommunens kostnader med nästan 4 % för att få pengarna att räcka. Det var inte kul. 31 olika åtgärder (de flesta neddragningar av olika art) genomfördes och det straffas vi för nu. Alla partier var med och tog ansvar då men det är det ”regeringsbärande” partiet som straffas i valet. Förståeligt.

Den andra delen handlar om De Enkla Lösningarnas Politik, som tydligen attraherar många norbergare. Vi socialdemokrater har uppenbarligen misslyckats med att förklara att några enkla lösningar sällan finns, att kommunen har de pengar vi har och att inget annat parti vid makten kommer ha mer pengar att röra sig med. Lovar man mer än vad vi socialdemokrater lovar så innebär det att man måste ta bort något annat. Så långt har dock inte De Enkla Lösningarnas politiker tänkt, eller berättat.

Å andra sidan finns det flera glädjeämnen i lokalvalet:

– Vi socialdemokrater är det klart största partiet.

– Drygt 60 % av norbergarna har röstat på ett socialistiskt parti.

– De borgerliga partierna backar stort och ser ut att tappa hälften av sina mandat.

– Moderaterna torde göra sitt sämsta valresultat på mycket länge med bara drygt 7 % väljarstöd. Det visar att ren populism inte lönar sig..

Och så kommer ju Stefan Löfvén att bilda regering. Äntligen! Så ja, jag är nog glad, trots allt.

Annonser

3 thoughts on “Preliminärt valresultat i Norberg

 1. ”Vägen svängde men inte jag”. Från en historia som berättades för mig när jag vikarierade i Malmberget.
  Om jag ska nå ett bestämt mål är det nödvändigt att jag studerar i förväg alla tänkbara vägar. Jag kan också chansa, resa på måfå och sedan acceptera att det blev som det blev.
  Jag har ”analyserat” Sverige från Båstad till Kiruna med många olika arbetens hjälp. (Wallraffat för egen skull). I Uppsala, dit jag kom 1965, fick jag veta att det finns Statens Institut för ras biologi. Det stängdes 1967 som väl var.
  Stor forna dar bidrar till det som händer i Ryssland, Ungern, Österrike, Frankrike och här. Skippa historien och jobba för en modern skola anpassad till nutiden. Lyssna på ungdomen, inte på streber, rumpslickare och dylikt.
  Om du går på besök i en fabrik och blir presenterad med namn, titeln och funktion och jag går på samma ställe med mitt namn, en nyfiken nolla, får vi helt olika berättelser och därmed slutsatser.
  När mina barn var utsatta för mobbing sade rektor att det förekom inte men kort därefter startades antimobbing grupp.
  När jag klagar på dålig undervisning, på glädje betyg och björntjänst blir jag och mitt barn”hängd”.
  Av de nio partier som kämpade om min röst var det bara ett som har studerat och dragit nytta av sina studier.
  Med vänlig hälsning
  Mirko

 2. Hej Åsa,
  Om nu politiken som förts de sista åtta åren varit så bedrövlig och gjort samhället sämre, varför ska Lövén samarbeta med dem som fört den politiken? Ska de stå med mössan i hand och stötta idéer de inte tror på? Stefan Lövéns försök att sträcka ut en hand har knappast börjat bra. Saknar ödmjukhet från Stefan Lövén, han har förutsättningar att få ihop ett bredare regeringsunderlag. Det finns ingen tydlig majoritet för Stefan Lövén att luta sig mot. Tror själv att ett samarbete över blockgränserna är det absolut bästa för Sverige idag. Ta de bäst lämpade i alla läger och sätt ihop en regering. Tänk Fredrik Reinfeldt som statsminister, Jan Eliasson som utrikesminister, Åsa Romson som miljöminister, Annie Lööf som näringsminister. Mer samarbete och lyhördhet! Vi behövs alla!
  Allt gott! //Staffan

  • Hej Staffan! Jag tror att det finns goda förutsättningar att bilda majoriteter i riksdagen i olika frågor över blockgränserna. Det har vi ”alltid” gjort i Sverige och behovet av det är nu större än någonsin. En samregering med alla partier tror jag inte på. Vilken ideologi skulle då vara rådande? Hur ska medborgarna kunna utkräva ansvar i nästa val? En S+MP-regering, som i olika frågor samarbetar med olika partier tror jag är den bästa och mest framkomliga vägen.
   Hoppas solen skiner på dig också.
   //Åsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s