Satsningar på höjda löner i Norbergs Kommun

 Under allt för lång tid har det inte funnits någon tydlig lönepolitik i Norbergs Kommun. Det ändrar vi på nu.

I Budget 2015-17 finns pengar avsatta (600 tkr/år) för att kunna höja lönerna mer för svårrekryterade grupper än för andra anställda. Detta är första delen i en strategisk lönepolitik för att öka Norbergs kommuns attraktivitet som arbetsgivare.

Det känns jättebra att vi äntligen kan göra den här satsningen på höjda löner för delar av personalen. Det finns fler grupper som är behöver bättre arbetsvillkor, utan tvekan. Kommunen som arbetsgivare måste t ex bli mycket bättre på att erbjuda heltidstjänster, minska antalet vikarier och delade turer.  Det får vi återkomma till i kommande budgetar.

I de samtal vi socialdemokrater förde med flera av fackförbunden inför valrörelsen blev det tydligt att lärarna mest av allt ville få bekräftelse genom en högre löneökning än andra grupper, eftersom Norberg släpar efter i löneligan. Dessutom efterlyste de avlastning med administration och praktiska bestyr. Det kan vi tillmötesgå om regeringens budgetförslag med extratjänster godkänns av riksdagen. Barnskötarna sa frankt att om de tvingas välja mellan högre lön och fler arbetskamrater i barngrupperna väljer de det senare. Det har vi lyssnat på och avsätter 1 Mkr per år för mer personal i befintliga barngrupper. Dessutom avser vi att återkomma i en tilläggsbudget med fler förskoleavdelningar och personal till dem. Det bör avlasta även de befintliga avdelningarna en del.

Inför 2015 års löneöversyn är förskollärare, lärare och sjuksköterskor prioriterade grupper. I kronor innebär höjningen, efter en överenskommelse i Förhandlingsdelegationen, ett extra påslag för de prioriterade grupperna med 500:-/månad från den 1 januari 2015, utöver den årliga löneöversynen som gäller från samma datum. Start av löneöversyn 2015 sker i december i år och ambitionen är att samtliga löner ska vara klara till den 31 mars 2015.

Lärarfacken har framfört krav på höjda löner i flera år. Äntligen kan vi säga ja till det!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s