Tack till alla som hjälpt till under storbranden

Igår hölls en tackceremoni för alla som hjälpt till under den stora skogsbranden i Västmanland. Länsstyrelsen arrangerade tillsammans med berörda kommuner och räddningstjänster. 800 personer deltog vid ceremonin, som innehöll värdighet, tacksamhet och uppskattning för det som gjorts bra. Reine, som skadades svårt under branden, berättade om sin upplevelse och tog initiativ till en tyst minut för hans kollega som tyvärr omkom i branden. Det var starkt.

Jag fick chans att på riktigt tacka alla som på olika sätt hjälpte till. Det kändes bra. Här är det tal jag höll:

”Myror är en social insekt som instinktivt hjälps åt, utan order. Anledningen till att de hjälps åt med att bära byten, och inte styckar upp bytet och bär delarna var för sig, är att det är det mest effektiva. Genom att maximera antalet ben i marken samtidigt och balansera bytet bra, minskar energiåtgången hos de enskilda myrorna. En grupp på fem myror kan alltså bära långt mycket mer än vad fem myror kan bära var för sig. Myrorna känner på sig när det är dags att göra en insats och var de behövs i arbetet.

När en stor, akut kris – t ex den största skogsbranden i mannaminne – inträffar finns det ingen organisation eller myndighet i världen som kan lösa uppgiften själv. Under den mest akuta fasen var vi alla beroende av att andra människor, ideellt och arvoderat, från när och fjärran, ställde upp och agerade, hittade sin plats i insatsen. Genom att ha många ben i marken samtidigt, och balansera bra, kunde en enorm släcknings- och räddningsinsats genomföras.

När Norberg, måndag den 4 augusti och lördag den 9 augusti, såg ut att helt slukas i lågorna, kände jag mig aldrig ensam. Det svindlade när jag insåg att jag, i egenskap av Krisledningsnämndens ordförande, kanske skulle tvingas leda den största evakueringen i svensk historia och – ännu värre – återuppbyggnaden av en hel kommun. Men vetskapen att det fanns så oerhört många människor som inte ville något hellre än att hjälpa till på alla upptänkliga sätt, gjorde att magkänslan sa ”Vi kommer fixa det, på ett eller annat sätt”. Det är en enorm styrka i vårt samhälle.

Vi kommunalråd från de fyra branddrabbade kommunerna önskar att vi personligen kunde tacka alla ”myror” som på olika sätt gjort fantastiska insatser för att rädda liv, begränsa brandens framfart och att med mat och material bistå alla de som kämpade mot branden. Mycket arbete återstår och det är många ben i marken och mycket balanserande som kommer att krävas även det närmaste året. Det känns bra att ikväll, från Surahammar, Norberg, Sala och Fagersta kommuner, framföra ett stort, innerligt och officiellt tack till alla som hjälpt till. Tack för all generositet, samverkan, prestigelöshet och initiativkraft. Utan era insatser hade förödelsen förmodligen blivit mycket, mycket värre. Tillsammans kunde vi rädda stora delar av stacken.”Teckning myror som hjälps åt 14

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s