Digitalisering och fiber för att klara framtidens välfärd

Kommun- och landstingssektorn står inför stora utmaningar. Allt fler blir allt äldre och vi medborgare ställer allt högre krav på snabb och effektiv service från alla samhällssektorer. Det är bra men kräver att offentlig sektor hänger med och anpassar sig inför framtida förutsättningar.

För att effektivt möta individens önskemål om att uträtta allehanda ärenden från t ex surfplattan valfri tid på dygnet samt att klara framtidens omsorgsbehov måste välfärden digitaliseras och i allt högre grad bygga på e-tjänster. Det kan handla om att mäta blodtrycket hemma via en app, istället för att åka till vårdcentralen varje gång. Det kan också vara att följa sin bygglovsansökan på nätet genom olika instanser. Skolan och barnomsorgen har kommit en bit på väg med InfoMentor men det finns mycket mer att utveckla för att underlätta för elever och föräldrar och för att effektivisera verksamheterna.

En förutsättning för att välfärdens digitalisering ska fungera är att vi medborgare har tillgång till snabb och säker internetanslutning.

Sedan flera år har Norbergs politiker och tjänstemän arbetat för bättre möjligheter till snabbt bredband i kommunen. När grävarbeten gjorts har man samtidigt lagt ner tomrör för framtida fiber, vi har anställt en bredbandskoordinator tillsammans med Fagersta Kommun för att stötta byalag och NVK samplanerar gatuunderhåll med framtida fibergrävning.

På flera ställen finns redan fiberkabel nergrävd och några byar har börjat planera för glesbygdsfiber men ett stadsnät har saknats. Därför är det mycket glädjande att Norberg och Fagersta kommuner har tecknat samverkansavtal med Telia om att bygga fiber till hushåll och företag. Utbyggnaden av det öppna nätet kommer att baseras på hur efterfrågan ser ut i kommunerna och det första steget tas senare i vår.

Regeringen har som ambition att 90 % av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s år 2020. Det är hastigheter som överstiger vad de flesta av oss behöver, idag. Utvecklingen av olika tjänster går dock med en rasande fart och det enda man säkert vet är att kraven på hastighet hela tiden ökar.

Att låta koppla in fiber i sitt hem är förenat med en kostnad och jag har respekt för att långt ifrån alla vill eller kan ta den kostnaden. Det är heller inte alla som kommer att få erbjudande om att ansluta sig till stadsnätet, beroende på var i kommunen man bor. Men politikens mål är att så många som möjligt ska erbjudas anslutning.

Den utvecklingskonferens som kommunens ledande politiker och tjänstemän genomför i början av mars kommer bl a ha just digitalisering som tema: Hur kan vår kommun agera för att ge invånarna så bra service som möjligt? Kan e-tjänster inom vissa områden göra att personalen får mer tid att möta de människor de är till för inom andra områden, t ex hemtjänst och barnomsorg? Kan vi medborgare få ökad insyn och bättre kunskap i de ärenden som rör mig?

Att fibrera glesbygden är nog den största utmaningen. I dagsläget är den enda möjligheten att boende går ihop i byalag, övertalar sina grannar om förträffligheten med fiber, riggar projekt, ansöker om EU-stöd, roddar grävning och fiberdragning och ansvarsförhållanden och operatörsvtal och betalar en rejäl slant själva. Detta är ett bräckligt system på flera sätt: vad händer med de områden där engagemanget inte finns? Där alla inte får eller kan vara med i ett byalag? Där de ideella krafterna inte orkar, förmår eller har tillräcklig kunskap för att göra rätt? Vad händer med de områden där inte ens telestationerna är fibrerade (och där framdragning av fiber kostar miljoner bara till själva stationen)?

Jag tror att staten måste ta ett fastare grepp om fiberutbyggnaden för att hela Sverige ska ha möjlighet att följa med in i framtiden.

Annonser

One thought on “Digitalisering och fiber för att klara framtidens välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s