Önskar ännu fler förslag på integrationsområdet

Det är välkommet med den konstruktiva debatt om asyl- och integrationsfrågorna som de demokratiska partierna äntligen har initierat. Förslagen haglar tätt och alla verkar överens om förbättringsbehoven. Dagens debattartikel från regeringen har helt rätt anslag, tycker jag, men fler skarpa förslag behövs för att vi ska lyckas omvandla det som idag upplevs som utmaningar till den jättetillgång invandringen faktiskt är för landet Sverige.

För någon vecka sedan blev jag intervjuad av Katarina Gunnarsson för Studio Ett om min syn på allianspartiernas olika förslag. Centerpartiets förslag om full kompensation till kommunerna för de kostnader som asylmottagandet medför tycker jag är en självklarhet. Man kan ju undra varför det förslaget inte kom medan C satt i regeringsställning. Att alla kommuner ska bidra i mottagandet är också en självklarhet. Frågan är hur vi kommer dit: med morot, piska eller både och?

Kristdemokraternas och Folkpartiets förslag om tillfälliga uppehållstillstånd känns närmast bruna: hur skulle den osäkerhet som tillfälliga uppehållstillstånd innebär bidra till bättre integration? Folkpartiets språktest tänker jag inte ens kommentera. Reportaget sänds i Studio Ett idag.

Från Norbergs sida är det samma behov som kvarstår som vi har framfört till regeringar av olika färg och till Migrationsverket:

 • Kommunerna behöver bättre planeringsförutsättningar gällande antal asylsökande för att kunna leva upp till de krav som ställs på oss gällande förskola, skola och socialtjänst.
 • Kommunerna måste få full kompensation för de kostnader om lagstadgad verksamhet för asylsökande innebär eftersom de asylsökande som vistas i våra kommuner inte räknas in i skatteunderlag eller statsbidrag. Att schablonbeloppet för undervisning är satt till 6 000 kr/elev och fyraveckorsperiod är ju närmast att betrakta som ett skämt.
 • Migrationsverket kan inte bara upphandla tak över huvudet och mat för asylsökande – någon form av sysselsättning, samhällsinformation och enklare undervisning skulle underlätta situationen på boendena, möjligheten att få personer att bo kvar i kommunen när de får PUT (permanent uppehållstillstånd) och integrationen.
 • Tiden innan en person med PUT får sitt första etableringssamtal med Arbetsförmedlingen är på tok för lång. Förutom individens frustration och den förslösade integrationstiden innebär det en kostnad för kommunen som tvingas betala försörjningsstöd under tiden.
 • Allt för få personer med PUT kommer till kommunen som staten har tänkt: via bosättningsenheten på AF i enlighet med de avtal kommunerna skrivit med länsstyrelserna. Förra året invandrade ca 240 personer till Norberg men bara ett tjugotal kom ”rätt väg” och räknas in i avtalet. Varför är det så?
 • Även vi börjar få bostadsbrist. Ökat bostadsbyggande är alltså i högsta grad en integrationsfråga.
 • Yrkes-SFI, som t ex omvårdnads-SFI i Köping, är sååå efterlängtat och bra. Personer som har en yrkesutbildning/-erfarenhet från ett annat land eller har ett brinnande intresse för en bransch borde rimligtvis kunna validera sina kunskaper eller få en första introduktion till sitt nya yrke samtidigt som de lär sig svenska.  Hur kan vi utöka den möjligheten?
 • Att kommunerna ska anordna SFI-undervisning (Svenska För Invandrare) för personer med PUT som fortfarande bor kvar på anläggningsboende är väl ok men att ersättningen är 7 000 kr/person, när vår faktiska kostnad är ca 45 000 kr/person, är ju också att betrakta som ett skämt. Vill staten verkligen att de nyanlända ska få lära sig svenska?

Något som dock har blivit bättre senaste halvåret är ensamkommande barn som placeras i kommunen p g a s k anknytning. Om ett ensamt barn har en släkting i vår kommun känns det ju givet att barnet ska placeras här. Men om ”anknytningen” innebär att man har färdats i samma buss eller båt någon gång på resan till Sverige vet jag inte om det spelar så stor roll. Särskilt inte om det, som i Norbergs fall, placerades ut dubbelt så många ensamkommand barn som kommunen har avtal om/boende för så blir effekten att vi måste köpa boende i andra kommuner. Ingen vits med ev anknytning, med andra ord. Dessa barn aviserades ofta via ett fax fredag eftermiddag med beskedet att barnen skulle dyka upp i Norberg måndag morgon. En helt omöjlig uppgift för socialtjänsten att lösa. När handläggarna försökte få kontakt med Migrationsverket hade deras handläggare gått för dagen. Ridå. Detta har i princip upphört hos oss, från att ha varit ett JÄTTEstort problem hösten 2014. Tack för det, Migrationsverket.

2 tankar på “Önskar ännu fler förslag på integrationsområdet

 1. 188 SVT Text Tisdag 24 feb 2015 INRIKES PUBLICERAD 24 FEBRUARI 2/48 AF: Allt fler får svårare få jobb Fyra av fem arbetslösa kommer om några år ha svårt att få ett jobb. Det visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen (AF) som lämnats till regeringen. Grupperna som står längst bort från arbetsmarknaden blir en allt större andel av de arbetslösa. Dit hör de som har en funktionsnedsättning, är över 55 år, har låg utbildning eller inte är födda i Europa. För tio år sedan utgjorde dessa om- kring hälften av de arbetslösa. I år utgör de ungefär 65 procent, men 2018 väntas fyra av fem, eller 80 procent komma från dessa grupper.

  Vetefan vad det är för fel i huvudet på de flesta så kallade politiker. Ni anser att hela världen är viktigare än ert och era barn och barnbarns eget land. Jag hoppas verkligen att alla ni världsfrånvända landsförrädare blir hårt och brutalt kulturberikade.

  Med ovänliga hälsningar

  • När det gäller det stora antalet asylsökande som vistas i Norberg hoppas jag att det framgått att jag helhjärtat står bakom Sveriges generösa asylpolitik. Dels har vi, som lever i ett tryggt och välmånende land, ett moraliskt ansvar att hjälpa dem som är mindre lyckligt lottade. Dels handlar det också om vår egen överlevnad: Sveriges och Norbergs befolkningsutveckling hade varit en katastrof om vi inte haft invandringen. Vi är helt enkelt beroende av att det flyttar in nya människor med andra erfarenheter och kompetenser. Lyckas vi ta tillvara dessa människors drivkrafter, vilja och kunnande blir det en rikedom för vårt samhälle. Att alliansregeringens åtta år av misslyckad arbetsmarknadspolitik har gjort att vi idag har en alldeles för hög arbetslöshet och att Sverige som nation inte har klarat av att snabbt slussa in våra nya invånare i arbetslivet är ingen ursäkt för att lämna oskyldiga människor att slaktas av våldsbejakande extremister i sina hemländer.
   Det jag protesterar mot är när allt för stora grupper kommer till våra små samhällen på kort tid. Vi måste få verktygen och en rimlig chans att ta emot dessa människor på ett värdigt sätt. Som situationen var i höstas, då Norberg hade 736 asylsökande, hade vi varken plats i skolan eller förskolan för alla barn. Med bättre planeringsförutsättningar, alltså att vi i god tid vet hur många asylsökande vi ska ta emot, blir det bättre både för de nyalända, för verksamhterna och för oss som bor här sedan länge.
   Att du ger dig in i en offentlig debatt utan att våga stå för dina åsikter anser jag vara ynkligt. Jag undanber mig från anonyma kommentarer på den här bloggen i fortsättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s