Solidaritet och egennytta

Norberg är, som bekant, en av kommunerna i Sverige som hyser flest antal asylsökande i förhållande till folkmängden. Invandringen till Norberg var glädjande nog hög förra året.

Vi socialdemokrater står alltid upp för en human och solidarisk asylpolitik och vi gör det med stolthet. Det är en självklarhet att människor som flyr för sina liv ska kunna söka skydd i vårt land. Vi är också, av rent egenintresse, beroende av en hög invandring för att klara jobben och välfärden i framtiden. Det gäller både Norberg, Västmanland och Sverige.

Svenskar i allmänhet och norbergare i synnerhet föder för få barn. Befolkningen är, och kommer att bli ännu mer, snedfördelad så att allt för få ska försörja allt för många i framtiden. Det håller inte. Därför är vi beroende av att människor flyttar hit från andra länder med sin kompetens, sina erfarenheter och sin förmåga. När vi tittar på befolkningsförändringarna i Östra Mellansverige (Västmanland, Sörmanland, Örebro och Uppland) åren 2003-2013 så minskar antalet människor i arbetsför ålder med ca 40 000 personer samtidigt som antalet pensionärer ökar med drygt 50 000 personer, om vi räknar bort invandringen. Det är en förskjutning från arbete till ”efter arbete” med 90 000 personer. Tack vare invandringen har gruppen i arbetsför ålder fyllts på med nästan 40 000. Det är en himla tur för oss!

Tittar vi mer specifikt på Norberg ser vi att 1 100 personer, dvs 44 % av dagbefolkningen (alla de som jobbar i Norberg) kommer fylla 65 år före år 2025. Under samma tid fylls den arbetsföra delen av Norbergs befolkning på med ungdomar som lämnar skolåldern, men bara motsvarande 55 % av gruppen som fyller 65. Visst kommer en del arbetstillfällen att rationaliseras bort och visst kommer en del tomma platser fyllas av inpendlare, men Norberg är beroende av att nya människor flyttar hit och bidrar med sin kompetens.

Idag tar det alldeles för lång tid innan våra nyanlända vänner får sitt första etableringssamtal på Arbetsförmedlingen. Enligt uppgift får den som erhåller Permanent UppehållsTillstånd (PUT) idag vänta till i augusti innan man får träffa en handläggare för första gången. Det duger inte! Det tar dessutom alldeles för lång tid innan kunskaper och förmågor valideras och personer får fotfäste på arbetsmarknaden. Regeringen har i vårpropositionen föreslagit mer pengar till dessa områden men ännu mer behöver göras. Ylva Johanssons besked i sitt 1 Maj-tal om snabbspår för nyanlända välkomnar jag. Håller tummarna för att det kan göra skillnad.

Norberg som samhälle måste också bli bättre på att inkludera våra nya invånare i idrotts- och föreningsliv. Alla arbetsgivare, inklusive kommunen, ska givetvis anstränga sig för att ta tillvara på all den kompetens och förmåga som just nu förslösas när det tar 7-8 år för nyanlända att komma i arbete.

Vi socialdemokrater har ansvar för och förmåga till att leda utvecklingen åt rätt håll.

Tillsammans kan vi!

1 tanke på “Solidaritet och egennytta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s