Byggnationer i Norberg

Norberg växer så det nästan knakar. Hittills i år har det fötts 25 barn medan 24 av våra invånare tyvärr har avlidit. Det är första gången sedan jag tillträdde som kommunalråd som antalet födda är högre än antalet döda. Även om marginalen är knapp tror jag att det visar på något viktigt – vi är på väg åt rätt håll.

Varje år byts en ganska stor del av befolkningen i en kommun. Fram till i början av maj har 116 personer valt att flytta från Norberg, av en eller annan anledning. Samtidigt har 196 personer valt att flytta hit. Det är väldigt kul. I skrivande stund är vi 5 733 norbergare, plus ca 500 personer som vistas här som flyktingar. Det betyder fler invånare än på länge. När Källskolan kallade föräldrarna till de barn som ska börja i förskoleklass i augusti till informationsmöte visade det sig bo inte mindre än 89 sexåringar i kommunen. Det måste vara lite av ett rekord!

Den här befolkningsökningen och den mycket välkomna ökningen av antalet barn gör att kommunen nu måste bygga nytt. Det tror jag inte har skett sedan någon gång på 80-talet. I januari öppnade en ny förskoleavdelning på Tallens förskola i Kärrgruvan. Där behövdes bara några smärre förändringar i befintliga lokaler för att verksamheten skulle kunna starta och avdelningen Barret kunde öppnas med ganska kort varsel.

I mars beslutade kommunfullmäktige att bygga ut Blåsippans förskola med ytterligare en avdelning. Bygget har inte kommit igång ännu men är under upphandling. Målsättningen är att den nya avdelningen ska kunna öppna i januari 2016. Upphandlingen görs med sociala krav så att den vinnande entreprenören måste se till att någon ung, arbetslös norbergare erbjuds praktik under byggtiden.

Antalet äldre invånare håller sig relativt konstant men ser ut att öka år 2019. I april beslutade kommunfullmäktige att ge Björkängens kök en rejäl ansiktslyftning med ombyggnation. Det behövs för att ge personalen en bättre arbetsmiljö, för att leva upp till gällande bestämmelser och för att möjliggöra att mer mat lagas från grunden. Det känns bra.

Antalet ensamkommande flyktingbarn ökar också. Kommunen driver ett mycket välfungerande HVB-hem för ensamkommande barn i Lilla Björkås men platserna räcker inte till. Därför har kommunfullmäktige nu beslutat att bygga om den tomställda radhuslängan på Skallberget för att möjliggöra fler platser. Det känns jättebra att kommunen kan erbjuda fler unga ett bra boende och att vi äntligen kan satsa, snygga till och använda radhuslängan. När bygget beräknas vara färdigt är fortfarande oklart.

Ett antal föreningar arbetar aktivt för att hitta finansiering till en idrottshall i centrala Norberg. Gruppen arbetar med flera olika idéer, varav en är att bygga en ny hall på grusplanen bredvid Abrahamsgården (kvarteret Kronan). Om planerna går i lås är fortfarande osäkert men kommunstyrelsen har beslutat att upplåta marken för en idrottshall samt, som inriktning, lämnat besked att kommunen kan bidra med 10 Mkr till investeringen. Fortsättning följer i det ämnet.

Slutligen väntar vi på att Telias entreprenör i höst spärrar av gator i Norberg och lägger ner fiberkabel till de hushåll och företag som just nu tecknar sig för det. Intresset har varit stort och många som ännu inte fått erbjudande hör av sig till mig och frågar när det är deras tur. Det är roligt. Intresseanmälningar görs direkt till Telia och ju fler som visar intresse desto större är chansen att ytterligare områden får erbjudande om fiber.

Det ser alltså ljust ut för Norberg och vi som bor och verkar här får vänja oss vid byggbuller, grävmaskiner och många barn. Det är väl härligt?!?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s