Nya villor vid Norens västra strand?

Norberg växer – senaste befolkningssiffran är 5 750! – och därför behövs fler bostäder. Kommunen har under en tid arbetat med att få fram tomter till försäljning i attraktiva lägen. Byggkostnaderna är ungefär densamma över hela landet men de låga marknadspriserna i glesbygd gör att få har möjlighet att bygga; Banken nekar i många fall huslån när produktionskostnaden för ett hus vida överstiger det försäljningspris samma hus betingar när det är färdigbyggt. Det är en paradox som gör att nyproduktionen av bostäder utanför de större tillväxtorterna är nästan obefintlig. Hus med möjlighet till hästhållning och hus med utsikt över vatten har dock ett klart högre försäljningpris. Att skapa LIS-områden, alltså tomter i vattennära läge (Landsbygdsutveckling I Stradnära läge), är ett av få sätt att med lokal politik stimulera bostadsbyggande i glesbygd.

Nu i juni har kommunfullmäktige i Norberg beslutat att sälja fem villatomter vid Norens västra strand, mellan Klackbergsvägen och sjön Noren. Det är ett LIS-område där vi bedömer det möjligt att bygga hus och faktiskt få tillbaka produktionskostnaden vid en ev försäljning. Den nya detaljplanen är antagen av V-dala Miljö- & Byggnadsnämnd och vatten och avlopp kommer dras fram till de avstyckade tomterna inom kort. Hurra!

På andra sidan Klackbergsvägen, i slänten bredvid Kolningsbergsvägen, finns också attraktiva tomter med finfin utsikt över sjön Noren. Även de är klara att säljas till den som vill bygga nytt.

Antalet familjer i tomtkön är stort och jag hoppas att det innebär att vi snart kommer se nya hus resas i Norberg.

Mer information hittar du här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s