Befolkningsökning och extrapengar

Det stora antalet människor på flykt, varav många söker sig till Sverige, har på flera sätt förändrat terrängen för både inrikes- och utrikespolitiken. Vi som bor i Norberg har all anledning att vara stolta.

Vi har under lång tid tagit ett stort ansvar i att ge människor en trygg plats att bo på. Vi har i flera år försökt påtala för riksdag, regeringar av olika färg samt statliga myndigheter vad som behöver göras för att mottagandet ska förbättras. Och till slut har vi blivit bönhörda på flera punkter.

Att alla Sveriges kommuner nu ska dela på ansvaret är verkligen på tiden. Att vi får 40,6 Mkr från regeringen i år för detta viktiga arbete är en kämparseger. Att skolan dessutom tillförs ytterligare 4 Mkr från regeringen för att ställa om lokaler och undervisning till det kraftigt ökande elevantalet överträffar alla mina förhoppningar. Landet Sverige har verkligen satsat för att vi, som tagit stort ansvar, ska få en chans att bedriva riktigt bra verksamhet. Tack, regeringen! Nu återstår för oss lokala politiker att diskutera och besluta vad engångspengarna ska användas till för att göra största möjliga nytta för alla som bor i Norberg.

Kommunstyrelsen har i december beslutat om tre inriktningar för engångspengarna:

Vi behöver satsa pengar på en mer långsiktig lokalförsörjning istället för att som nu hyra dyra klassrumsmoduler och tvingas sprida ut de ensamkommande barnen Norberg ansvarar för runt omkring i mellansverige. Att bygga om lilla gympasalen i Centralskolan till klassrum och bygga en ny idrottshall på Kvarteret Kronan skulle vara att slå två viktiga flugor i en smäll.

Vi behöver också satsa på ett mer strategiskt arbete för att hjälpa våra nyanlända grannar ut i arbets- och föreningsliv. Här måste vi göra mer och jobba smartare. Tänk om vi kunde ta tillvara på all kompetens som finns hos människorna på anläggningsboendena i Norberg. Då skulle vi vara en rikare kommun, på flera sätt. En integrationsfond av något slag bör inrättas så att föreningar och organisationer med goda idéer kan få kommunal stöttning till sitt arbete. En Integrationskoordinator rekryteras just nu och vi hoppas att hen är på plats i april.

Det tredje viktiga område vi prioriterar är kompetensutveckling och ledarskapsutbildning, framförallt för personal i ”kontaktyrken” (alltså alla de som dagligen träffar våra barn, gamla och omsorgsbehövande). Mycket kan göras för personalen – vår viktigaste resurs – så att de får förutsättningar att ta emot fler människor i våra verksamheter.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s