Vindkraftpark Målarberget

VKS Vindkraft Sverige AB har ansökt hos Länsstyrelsen i Uppsala om tillstånd för 39 vindkraftverk, med en totalhöjd på maximalt 200 m, i ett område mellan Norberg och Avesta, kallat Målarberget. Norbergs kommun har fått ärendet på remiss för yttrande om utformning av villkor och för tillstyrkan eller avstyrkan av vindkraftparken.Kommunstyrelsen har beslutat att föreslå kommunfullmäktige att tillstyrka ansökan. Sd reserverade sig mot beslutet med motiveringen att de är emot vindkraft.

Flera av de boende i Olsbenning har på lokaltidningens insändarsida protesterat mot vindkraftsparken med olika argument. Alla energislag har sina för- och nackdelar och det är bra att vindkraft debatteras. Men jag vänder mig att debattörer hävdar att kommunpolitikerna i Norberg skulle ”sälja ut” kommunen, missbruka demokratin och avveckla kommunen. Vad är det för trams?

Företaget som vill uppföra vindparken har bedrivit samråd enligt konstens alla regler redan i starten av processen. Alla utredningar som krävs har genomförts. Företaget har ändrat den tänkta placeringen av några av kraftverken efter påpekanden från olika myndigheter, bl a har Norbergs kommun krävt att området närmast Diger källa undantas från parken.

Större delen av det aktuella området har kommunfullmäktige Norberg år 2011 pekat ut som särskilt lämpligt för vindkraft, eftersom det är det största och ett av få områden i vår kommun där det blåser tillräckligt mycket.

Norbergs kommun har en Energi- och Klimatstrategi antagen av Kommunfullmäktige 2010 som slår fast att vi ska verka för att andelen förnyelsebar energiproduktion i kommunen ökar och att de fossila bränslena fasas ut.

Kommunen tjänar inga pengar på att en vindkraftspark uppförs i Norberg. Vinsten, förutom de pengar de privata markägarna får, är den ökande andelen förnyelsebar energi som kan produceras. Möjligen kan man kortsiktigt prata om vinster för de som får i uppdrag att göra nya vägar, transportera och uppföra verken samt underhålla desamma.

Den stora vinsten för oss alla är, enligt min mening, att vindkraften ger oss möjlighet att uppnå målet med förnyelsebar energiproduktion i Norberg och målsättningen från klimatmötet i Paris förra året.

Annonser

5 thoughts on “Vindkraftpark Målarberget

 1. Snälla. Ta reda på mer. Det som blir förstört blir aldrig återställt. Lyssna på de som ser saken ur andra perspektiv. Sök på företaget som vill genomföra detta, man hittar en hel del negativt om dem.
  Många funderar på att lämna orten, den är ganska dyr att bo i och vi har redan gjort förluster i vårt lilla samhälle.

 2. Men nu ljuger du Åsa – det har inte varit samråd ”enligt konstens alla regler” och att kalla kravet på demokrati för ” trams” det brukar det bara vara diktatorer som gör. Tänk du efter en gång till innan du gör dina ” kommentarer”. Norbergs kommun beskriver sig själv i alla turistbroschyrer som en kommun med vacker natur. Det är det enda vibhar i den här kommunen som är positivt och den vill du sälja ut.!! Vad har vi då kvar? Hög kommunalskatt och ett kommunalråd som hellre värnar om partiets åsikter i Stockholm istället för att bry sig om den egna kommunen och dessinvånare. Det är riktigt skämmigt!

  • Hej Yvonne!
   Det här är de samrådstillfällen jag menar. Så vitt jag vet är det enligt konstens alla regler.

   Vindkraftplanen
   Samrådsutställning för allmänheten 14/7-1/9-2010 (Annonsering i FP,AT,VLT och DD). Handlingarna fanns bl a på biblioteket och hemsidan.
   Öppet hus för allmänheten år 2010 26/8-2010 på kvällen i Norberg, 26/8 sen eftermiddag i Avesta och 18/8 sen eftermiddag i Fagersta (Annonsering i FP och AT). Flera tjänstemän från miljö- och byggförvaltningen fanns på plats på biblioteket i Norberg för att visa planförslaget och svara på frågor från allmänheten.
   Utställning för allmänheten 7/2-7/4-2011 (Annonsering i FP,AT,VLT och DD). Handlingarna fanns bl a på biblioteket och hemsidan.
   Kf godkände planen 7/6-2011

   Översiktsplanen (där vi hänvisar till vindkraftplanen)
   Samrådsutställning för allmänheten 1/2-31/3-2011 (Annonsering i FP och VLT). Handlingarna fanns bl a på biblioteket och hemsidan.
   Öppet hus – samrådsmöte för allmänheten i Teaterbiografen 10/2-2011 kl 18:30. Åsa Eriksson samt flera tjänstemän olika kommunala förvaltningar deltog för att visa planförslaget och svara på frågor från allmänheten (Annonsering i FP och VLT).
   Utställning för allmänheten 18/6-18/9-2011 (Annonsering i FP och VLT). Handlingarna fanns bl a på biblioteket och hemsidan.
   Kf godkände planen 5/12-2011

   VKS vindkraftprojekt
   VKS olika samrådstillfällen framgår av deras samrådsredogörelse i nedan länkade dokument.

   http://www.lansstyrelsen.se/uppsala/SiteCollectionDocuments/Sv/miljo-och-klimat/verksamheter-med-miljopaverkan/pagaende-miljoprovningsarenden/vindkraftsprovningar/vindpark-malarberget/samrådshandlingar-131217/bilaga-3-samradsredogorelse-malarberget.pdf

   Efter att ansökan var komplett kungjorde Miljöprövningsdelegationen ärendet i Fagersta-Posten, AvestaTidning och Dalademokraten. Det skedde i slutet av december 2015 och allmänheten hade enligt kungörelsen på sig till den 5 februari att lämna synpunkter.

   Hälsningar Åsa

   • Smart att utesluta infon via internet. Det är många som inte har papperstidningen och man letar ju inte varje dag efter tråkigheter.
    Känns mycket fel att ni kan ta så här drastiska beslut då flertalet i styrande ställning vägrar ta till sig att det finns många problem med vindkraft, ni är faktiskt lekmän i frågan. Ni driver iväg skattebetalare från kommunen.

 3. Ping: Hur länge orkar vi utan respektfulla samtal? | Åsa i Norberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s