Ännu en hektisk vår

När våren kommer och vi vill vara ute och njuta av sol och grönska är det ofta som mest att göra även inom politiken och de kommunala verksamheterna. Kanske är det fler än jag som drömmer om en ledig vecka i maj?

Budgetberedningen i Norberg har beslutat om preliminära budgetramar för 2017 och de innehåller inga besparingar i någon verksamhet. Alla sektorer och samverkansorgan får full kostnadstäckning för ökade löne- och lokalkostnader och skolan får en rejäl ramökning. Det behöver de, eftersom kommunens demografiska budgetmodell inte riktigt hänger med när antalet elever ökar så snabbt som det senaste året.

När ramarna togs hade regeringen ännu inte informerat om den historiska satsningen på välfärden som ger Norbergs kommun ytterligare 20 Mkr/år. Det är helt fantastiska besked! Sveriges kommuner och landsting har länge skrikit sig hesa efter en höjning av de generella, långsiktiga statsbidragen. Nästa år kommer det. Kommunpolitiker i alla läger jublar och Magdalena Andersson borde förses med gloria.

Vad vi kommer att använda pengarna till har inte diskuterats politiskt än. Min egen uppfattning är att Norbergs kommun framför allt behöver prioritera tre saker:

  • ökad personaltäthet inom förskola, skola och äldreomsorg. Detta höjer kvaliten i verksamheterna, ger vår personal en bättre arbetsmiljö och bidrar till att fler får jobb – tre toppenviktiga effekter i en och samma satsning.
  • göra om deltidstjänster i omsorgen till heltider så att alla kan leva på sin lön (vill man jobba deltid ska det förstås vara möjligt). Det bidrar också till att öka personaltätheten och minskar stressen.
  • en långsiktig satsning på kommunens attraktivitet (bättre möjlighet till fiberuppkoppling, fler möjligheter till spontanidrott, bättre planberedskap för bostadsbyggande och fler möjligheter till en aktiv fritid för alla åldrar)

Fiberutbyggnaden går framåt, även om det går lite trögt. Planering av en andra etapp av Telias fiberutbyggnad i centrala Norberg har pågått under vintern och förhoppningen är att en utbyggnad ska kunna fortsätta i år. Fiberföreningen i Örbäck-Nyhyttan har gjort ett imponerande arbete och beviljats statliga medel till sitt projekt. Där har grävningen påbörjats och kommunen har garanterat likviditeten i väntan på pengarna från staten. I Karbenning-Olsbenning-Hökmora är en fiberförening på väg att bildas och jag har hört rykten om att Flängan också är på gång. Det är en lång och ganska krånglig process att få till fiberutbyggnad i glesbyggd och jag rekommenderar alla att ta kontakt med kommunens bredbandskoordinator Kjell Karlsson för vägledning och stöd.

Den efterlängtade befolkningsökningen har gjort att bostadsbristen är stor i Norberg. Jag har kontakt med ett par företag som eventuellt är intresserade av att bygga flerfamiljshus i centrum och har presenterat några förslag på lämplig mark att bygga på. En grupp bestående av tjänstemän från olika verksamheter är bildad för att underlätta arbetet. Än är det långt kvar innan det finns nyproducerade lägenheter att flytta in i men alla resor börjar som bekant med några första steg. Mer om varför det är så infernaliskt svårt att få igång bostadsbyggandet i orter som Norberg kommer i senare inlägg.

Trots att vissa saker går lite trögt – vi går sannerligen mot ljusare tider!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s