Regional utveckling med EU’s hjälp

I veckan var jag på en konferens i Bryssel arrangerad av SveReg (de svenska region- och stadskontoren) och SKL inför den kommande strukturfondsperioden i EU. Syftet var att svenska förtroendevalda och tjänstemän tillsammans skulle diskutera vad vi tycker är viktigast att driva i förhandlingarna om den framtida sammanhållningspolitiken. Företrädare för Kommissionen, Parlamentet och den svenska regeringen fanns på plats för att diskutera med deltagarna.

För mig, som är relativt ny i de här frågorna, var det lärorikt och lite ögonöppnande: alla talare var rörande överens om att budgeten för sammanhållningspolitiken inte kommer bli större (snarare betydligt mindre) och inte se ut som idag efter 2020. Förhandlingarna är inte inledda ännu men de stora kostnaderna för bl a terrorhot och flyktingutmaningar gör att en större del av EU’s gemensamma resurser behövs där.

Det betyder att vi måste bli mycket, mycket bättre, dels internt i länet och men även inom Östra MellanSveriges programområde, på att identifiera vilka som är våra viktigase prioriteringar och hur vi vill ta oss an dem. Utmaningen blir att våga välja bort politikområden där vi ser att andra finansiella instrument bättre kan användas än EUs strukturfonder.

Ett konkret resultat från konferensen är att samtliga svenska län/regioner står enade om att vi måste slå vakt om EUs sammanhållningspolitik. Vi var också rörande överens om  att ge den så kallade ”Åttagruppen” inom Nationellt Forum för tillväxt och attraktivitet  mandat att föra dialog med Regeringskansliet och Kommissionen om den framtida sammanhållningspolitiken för hela landets räkning. För att det ska funka, och bli bra på riktigt, är också viktigt att ”Åttagruppen” lyssnar av önskemål och behov från hela Sverige. Politiker i Sala, Kungsör och Skinnskatteberg ska känna att vår kille i ”Åttagruppen” pratar för oss!

Ska vi ha en chans att påverka den framtida sammanhållningspolitiken (så att pengarna inte bara tillfaller de minst utvecklade länderna i EU) måste Sverige agera smart – nu. På konferensen i Bryssel, då jag hade chans att lyssna på politiker och tjänstemän från andra svenska regioner, blev det tydligt att vårt län har långt kvar innan vi kan mäta oss med hur många andra arbetar med utvecklingsfrågor och i vilken utsträckning de tillgodogör sig EU-medel.

Västmanland står i startgroparna för att bilda regionkommun, d v s att ta över ansvaret för regional utveckling från länsstyrelsen. Det är en spännande resa där jag tror att vi tillsammans – landstinget och alla länets kommuner – kan bli ännu bättre på att skapa en långsiktigt hållbar tillväxt i vårt län. Vi måste tänka att vi företräder invånarna i Västmanland, oavsett vilken kommun vi bor i. Alla får det bättre om ingen hamnar på efterkälken. För att vi ska lyckas med det måste vi samla alla tillgängliga resurser i regionen och jobba gemensamt mot samma mål. Det är effektivare och roligare. Och vi ska definitivt bli bättre på att använda EU-medel via strukturfonderna för att höja kompetensnivån, sänka arbetslösheten och stötta hållbara innovationer i näringslivet i Västmanland.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s