Tillväxt och utveckling i Norberg

När Norbergs kommun rekryterade en ny kommunchef förra året var uppdraget mycket tydligt: tänk i nya banor, satsa på tillväxt och näringslivsfrågor samt var utåtriktad mot föreningar, civilsamhälle och företag.

Från årsskiftet är ansvaret för besöksnäring och turism flyttat från Kultur- och fritidsförvaltningen till Ledningskontoret för att sätta in dessa två frågor i ett tillväxt- och näringslivsperspektiv. Ett nytt grepp för i år är att kommunens sommaröppna turistinformation kommer finnas i Abrahamsgården i centrala Norberg. Det är efterlängtat av många och gör förhoppningsvis att fler spontanbesökare i byn kan få tips på vad man kan se och göra. Berghuset vid Nya Lapphyttan finns kvar och kan guida och informera de besökare som kommer dit.

Detta är ett första steg men räcker inte. Kommunen har anlitat en extern resurs, Robert Lindstedt, under tre månader för att kartlägga hur vi bäst kan utveckla besöksnäringen i Norberg. Roberts utredning ska presenteras i maj och jag är mycket nyfiken på hans förslag. Kultur-, Idrotts- och Fritidsutskottet har fått i uppdrag att gå igenom alla kommunens kulturmiljöer och prioritera vilka vi ska satsa på och vilka kommunen bör överlåta till andra att förvalta. Det är nog ingen lätt uppgift men jag tror den är nödvändig: Norbergs kommun ansvarar för så många kulturmiljöer att vi i dagsläget inte klarar av att hålla alla i presentabelt skick. Det smärtar mig. Då är det bättre att satsa på några och be andra intresserade att förvalta övriga. Jag förväntar mig en lång och känslorfylld debatt om detta för kulturmiljöerna ligger många norbergare mycket varmt om hjärtat.

Kommunfullmäktige har i mars enhälligt beslutat att Norberg ska gå ur Tillväxtgruppen (TVG) vid årsskiftet och istället bedriva näringslivsarbete i egen regi. Vi tror att de viktiga näringslivsfrågorna behöver finnas centralt i kommunen för att kunna kopplas ihop med besöksnäring/turism, infrastruktur, bostadsbyggande, integration och socialt företagande. Kommunchef Hannu Högberg har i uppgift att presentera förslag på hur det bäst kan och bör organiseras. Det anslag vi hittills beviljat TVG kommer istället finnas under Ledningskontoret, förmodligen inom en ny enhet.

Vår nya integrationskoordinator Karin Nordlund börjar sitt jobb i maj och då finns det möjlighet för föreningar, företag och kommunala verksamheter att söka medel (totalt 5 Mkr till projekt som kan pågå som längst i tre år) till nyskapande projekt som förbättrar integrationen. Äntligen kan vi satsa rejält på nytänk och djärva tag!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s