Kanske ett första, litet steg

Hur ska vi då göra för att få igång bostadsbyggandet och skapa fler attraktiva boendemöjligheter i lilla, men ack så goa, Norberg? Nu, när flera asylsökande familjer har rotat sig i vårt samhälle och vill bo kvar när de fått uppehållstillstånd, har vi världens möjlighet att bli fler och ett ännu mer dynamiskt samhälle. Men den chansen kan vi missa om antalet bostäder inte ökar – snart.

För att stärka de lokala flyttkedjorna och i någon mån minska bostadsbristen försöker vi få igång byggandet av villor. I vår region får en vanlig familj inte banklån för att bygga hus eftersom marknadsvärdet på det färdiga huset är så mycket lägre än byggkostnaden. Vi har, tack vare ett antal utpekade LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära läge) i Översiktsplanen, detaljplanerat sjönära villatomter som också ligger nära centrum och kollektivtrafik. Där tror vi chansen är störst att någon vågar (och får banklån till att) bygga nytt. Min förhoppning är att det nästa år står fem nybyggda villor vid Norens strand. Det skulle i så fall öka nybyggnationstakten i vår kommun med närmare 1 000 %. Ja, du läste rätt. Vi har ingen exakt statistik på hur många nya hus som byggs i Norberg men den samlade uppskattningen är ett nytt hus vartannat år. Det du!

Vi försöker också prioritera pengar till en utvecklingsplan av ett sjö- och centrumnära område (Prostudden, eller snarare området vid Vattenverket bredvid campingen) där vi hoppas att någon privat aktör vill bygga flerfamiljshus. Att få någon att bygga på kommersiella grunder i små orter långt från universitet och högskola är nästan omöjligt. Efterfrågan på attraktiva lägenheter är stor i centrala Norberg men nuvarande hyresnivåer är väldigt låga. Bra, tycker hyresgästerna. Mindre bra, tycker de som överväger att bygga nytt. Att bygga är som bekant förenat med stora kostnader och dagens hyresnivåer täcker helt enkelt inte investeringskostnaden. Kanske kan det funka med högre hyror även här, när läget är bra och lägenheten nyproducerad, men det är en risk som investeraren tar. Kanske måste kommunen ta en del av risken för att privata aktörer ska våga satsa? Och hur gör man det, utan att bryta mot EU’s statsstödsregler?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s