Enkla jobb

Regeringen har föreslagit att nya, enkla jobb ska skapas för att fler ska ha ett arbete att gå till. Det är ett kontroversiellt förslag i vissa kretsar och jag kan till viss del förstå varför. Sverige ska inte sänka värdet på människors arbete, tvärtom. 

Den största delen av jobbtillväxten ska förstås ske där jobben brukar skapas: i små och medelstora företag, i nya branscher, i offentlig sektor. Med de investeringar som nu görs, både i välfärden, i bostadsbyggande och genom industrisatsningen, kommer behovet av kvalificerad kompetens att öka markant. Den största utmaningen vi står inför på arbetsmarknaden i Sverige och i Norberg är kompetensbrist.

Samtidigt har vi, i alla fall lokalt, en hög arbetslöshet. Det beror på flera saker och kan bäst avhjälpas med utbildning, kompetensutveckling, bättre matchning, mer indidiviualiserat stöd och fler som öppnar dörrar för människor med annan bakgrund än oss själva. Så långt hoppas jag att vi är överens. 

Jag tror dessutom att vi behöver många typer av jobb för att alla människors förmåga ska kunna tas tillvara. Självklart ska vi i första hand investera i människor och öka människors kompetens. Men att tro att alla vuxna människor kan hitta ett arbete på den ordinarie arbetsmarknaden är att lura oss själva. Det har alltid funnits, och kommer alltid att finnas, människor som av olika anledningar inte lever upp till alla de krav, förväntningar och föreställningar som finns på arbetsmarknaden. Hur mycket vi än utbildar, stöttar och coachar kommer det finnas människor som anses för udda, för tufsiga, för långsamma eller vad det nu kan vara som gör att arbetsgivare inte anser att de platsar i de lediga luckorna. Samtidigt finns det massor av saker i samhället (och på företagen) som vi tycker att någon borde göra men som aldrig utförs. Är inte det synnerligen ologiskt?

Jag är en av dem som i många år har kämpat för en utvidgad arbetsmarknad. En utbyggd social ekonomi som får kosta.  Långsiktiga anställningsstöd som möjliggör för arbetsgivare att göra plats åt människor vars produktivitet inte alltid går att räkna hem (om vi ska använda ett riktigt ekonomistiskt synsätt). Vi måste skapa en arbetsmarknad som gör att alla föräldrar går till jobbet. 

För mig är varje människa som går sysslolös, med en förmåga som inte tas tillvara (bara för att förmågan råkar se lite annorlunda ut än den gängse normen) ett stort resursslöseri och ett misslyckande för samhället. För mig är det självklart att den ordinarie arbetsmarknaden behöver kompletteras med jobb som kostar lite för arbetsgivaren men som ger den anställde en lön att leva på, ett sammanhang att finnas i och tillfredställande av att behövas. Allas förmåga ska tas tillvara, oavsett hur den ser ut. 

Dessutom tror jag att de verksamheter där dessa jobb/människor finns kommer må så mycket bättre. Vi får fler kollegor. Det som förut inte blev gjort kommer nu att glädja många. Och viktigast av allt: Mångfald inom alla områden berikar oss alla.

Annonser

One thought on “Enkla jobb

  1. NVK kan erbjuda ”enkla” jobb, som gräsklippning, slyröjning, skräpplockning mm! Dom borde kunna sysselsätta ett 20-tal personer omgående i Norberg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s