Kan vi och bör vi förbjuda tiggeri?

Frågan om ett eventuellt förbud mot tiggeri är svår. Instinktivt känns det fel att rikta förbud mot de som är allra svagast i vårt samhälle. Och nej, fattigdomen försvinner inte för att vi lagstiftar bort ett av dess symptom. 
Å andra sidan, är vi nöjda med hur situationen är idag? Kan vi verkligen bara se på när människor lämnar sina barn och familjer under långa perioder för att under förnedrande former göra sin situation i hemlandet lite drägligare genom att tigga i Sverige? Kan vi bara se på när barns skolgång avbryts för att följa med sina föräldrar på tiggarresa och kanske bo i en bil? 

Vi vet att det är stor risk att kommande generationer ”ärver” sina föräldrars situation. Det kan jag som socialdemokrat inte acceptera. Sverige ska verka för att romska barn får betydligt bättre livschanser än att behöva tigga. Och inte känns det bra att de styrande i Rumänien och Bulgarien kan fortsätta med sin diskriminering av romer och slippa undan ansvaret för sina medborgare genom att de allra fattigaste reser till Sverige. 

Frågan är inte lätt. Hur lösningarna ska se ut vet jag inte men diskussionen behövs definitivt. 

Annonser

One thought on “Kan vi och bör vi förbjuda tiggeri?

  1. Romernas situation och utsatthet är svårare att lösa än att införa ett förbud. Vem är brottslingen, jag som ger eller mottagaren? Tiggeri är ju enligt dom själva enda möjligheten idag för dom att överleva. Ska vi då förbjuda detta? Nej frågan är mer komplicerad än så och löser ingenting,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s