Få svenskar vill se Nordstream 2 men vi saknar grund för ett nej

Igår gjorde jag debut i talarstolen i riksdagen. Lite nervöst men himla kul. KD’s Mikael Oscarsson hade lämnat in en interpellation om Nordstream 2 (gasledningen som ryska Gazprom vill lägga på Östersjöns botten) som utrikesminister Margot Wallström skulle svara på. Efter att ha läst Kd’s interpellation samt den SvD debattartikel som Mikael Oscarsson har varit med och författat, blev jag fundersam. Min tolkning av vad Oscarsson och KD vill att regeringen ska göra är precis vad regeringen säger och gör: Både statsministern och utrikesministern har deklarerat att EU-rätten ska följas och att energiunionens mål ska respekteras. 

Vad handlar det då om?

För mig verkar det som att Kd slår in öppna dörrar. Kan det vara för att försöka flytta fokus från något annat, till exempel interna konflikter inom det borgerliga blocket eller låga opinionssiffror? Än så länge har ingen tillståndsansökan inkommit till regeringen. Vi har hört utrikesministern upprepade gånger säga att gasledningen är problematisk men att det inte finns något stöd i internationell lagstiftning för att avslå en ansökan. Jag har också förstått att UD har tillsatt ett särskilt sändebud som ska försöka få stöd för Sveriges linje hos de EU-stater vi normalt står nära. 

Så vad mer vill KD?
Svaret Mikael Oscarsson gav igår under interpellationsdebatten gjorde mig något förbryllad: Kd kräver att Sveriges regering  bryter mot internationell lagstiftning och säger nej till en eventuell gasledningsansökan p g a att Ryssland har brutit mot folkrätten när de annekterat Krim. Är det någon som förstår logiken i det resonemanget?

Att Rysslands agerande i Ukraina är fruktansvärt är vi överens om. Att Ryssland brutit mot folkrätten är vi också överens om. Men hur kan KD få det till att Sverige därför ska göra likadant; bryta mot internationell rätt och avslå en ansökan utan rättslig grund?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s