Fiber i varje buske

De flesta är nog överens om vikten av tillgång till snabbt bredband i hela landet. Det är viktigt för att vi ska kunna bo överallt, eftersom vi numer streamar både nyheter, filmer och musik. Det är viktigt för att vi ska kunna jobba och driva företag överallt, eftersom alla typer av verksamhet idag förutsätter digital kommunikation på olika sätt. Och det är inte minst viktigt för att offentlig sektor ska kunna digitalisera välfärden. 

Du har hört det förut och du kommer få höra det igen: när vi blir fler och lever allt längre blir det svårt att få resurserna att räcka till. Skatteintäkterna (och den tillgängliga arbetskraften) kommer inte räcka till välfärd på dagens nivå med dagens metoder för alla i Sverige i framtiden. Ingen politiker med framtidstro vill sänka kvaliteten eller nivån på välfärden och ingen vill eller kan höja skatterna med tiotals kronor. Då återstår bara att utforma välfärden på ett annat, mer effektivt sätt. Där är digitalisering vårt viktigaste verktyg, tror jag. 

För att kunna digitalisera framför allt äldreomsorg och hälso- och sjukvård måste vi ge tillgång till snabb uppkoppling i hela landet. Idag åker Nattpatrullen hem till ett antal personer 2-3 ggr per natt för att kontrollera att vederbörande ligger kvar i sin säng. Det kostar massor av resurser (och avgaser). Om vi istället inför digitala mattor eller andra tekniska hjälpmedel som larmar när vårdtagaren kliver (eller ramlar) ur sängen slipper vi skicka Nattpatrullen i onödan, vårdtagaren slipper bli väckt av dörrar som öppnas och lampor som tänds och hemtjänstpersonalen kan istället lägga tid på att i lugn och ro stryka en kind, kamma ett hår eller hålla en hand. 

Men det går inte att digitalisera välfärden om inte alla har tillgång till snabbt och tillförlitligt bredband. Det finns tusen olika tjänster och hjälpmedel som vi kan använda för att öka transparensen, kvaliteten och resurseffektiviteten i offentlig sektor. Det stora hotet är att det inte går att tillämpa förrän alla har de digitala ”järnvägarna” som krävs för att skicka signalerna. Därför är regeringens satsning på mer pengar till bredbandsutbyggnad där sådan inte är kommersiellt lönsamt otroligt viktig och välkommen. Vi måste se till att ha fiber i varje buske (nästan). Det slog socialdemokraterna i Västmanland fast redan inför valet 2010. Vi närmar oss målet men än är det långt kvar. De 4,1 miljarder kronor som regeringen hittills har avsatt kommer ta oss långt men inte hela vägen fram. Min förhoppning är att de nya pengarna i höstbudgeten (ytterligare 850 Mkr under 2017-19) kan möjliggöra samfinansiering från kommuner, regioner och kommersiella aktörer så att många, många fler får erbjudande att ansluta sig till snabbt bredband. 

Det är ett måste för att klara framtiden. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s