Trump som president

Det finns mycket att säga om valresultatet i USA. Jag har givit en första kommentar men vi har nog alla anledning att fundera om och om igen vad detta säger oss politiker som värnar en värld som håller ihop.

Det här är ett resultat som vi måste förhålla oss till. Sverige respekterar alltid demokratiska valresultat. Det amerikanska folket har gjort sitt val och det ska vi göra det bästa av.

Det är viktigt att Sverige fortsätter att upprätthålla goda relationer med USA. Det kommer vår regering att fokusera på. Men som socialdemokrat är jag förstås djupt oroad över den kommande utvecklingen i världen och i USA om Donald Trump tänker göra verklighet av det han har utlovat i valrörelsen.

För svenskt vidkommande så är det två saker som jag tror kommer spela särskilt stor roll i närtid. Dels handlar det om handeln med USA. Sverige är ett exportberoende land. Vi importerar och exporterar och det är en stor del av vår tillväxt och arbetsmarknad. Jag hoppas att Trump har kloka rådgivare och att man kommer bedriva en klok handelspolitik. Men gör han verklighet av det han utlovat i valrörelsen kommer det få konsekvenser för vår handel och kanske också för tillväxten i Europa och i Sverige. Dels är det oroande, inte bara för finansmarknaden, att ha en president i USA som har uppträtt så oberäkneligt som Donald Trump har gjort hittills. Han blir överbefälhavare i USA och har tillgång till kärnvapen. Det gör ju inte att världen känns tryggare i dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s