Intressant i Skolkommissionens förslag

I dag överlämnar Skolkommissionen sitt förslag till regeringen. Redan igår publicerades en debattartikel med huvuddragen i förslagen och det finns flera saker där som jag tycker att regeringen borde titta vidare på.

Kommissionen har arbetat länge. Just nu känns det som att det var värt att vänta på resultatet av deras arbete. Skolan är så otroligt viktig för utvecklingen av oss som individer men också för hur samhället utvecklas. Alla kan se, och OECD har tydligt påvisat, att likvärdigheten i den svenska skolan har minskat radikalt. Det måste vi göra något åt.

Själv saknar jag skolans tidigare funktion att samla barn från olika bakgrund. Det är så viktigt att vi i tidig ålder lär känna varandra trots olikheter, lär oss respektera varandra och samarbeta. Blir vänner med och kära i barn och ungdomar som har växt upp under helt andra förhållanden än jag själv gjort. Det tror jag är en grundbult i ett sammanhållet samhälle.

Skolkommissionen har tankar i samma riktning och föreslår en bestämmelse om att skolans huvudmän ska sträva efter ”socialt allsidigt sammansatta skolor”. Kommissionen vill även ha förändrade regler för hur urval till en skola ska gå till när antalet sökande överstiger antalet platser. Det tycker jag verkar klokt.

Skolan ska vara en mötesplats för elever med olika bakgrund. Det är ett av skälen till att vi inte ska ha religiösa friskolor eller andra typer av skolor som utestänger barn med andra synsätt eller behov. För att höja skolresultaten, förbättra likvärdigheten men också för att öka förståelsen, sammanhållningen och gemenskapen i samhället måste något göras åt det fria skolvalet. Jag är mycket nyfiken på vad som blir resultatet av Skolkommissionens förslag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s