Tack för de här åren, Norberg!

Allt har sin tid – Tack för de här åren!

När jag engagerade mig politiskt år 2007 var Norberg en kommun med stora problem, större än vad många invånare kanske har förstått. Ekonomin var urusel, verksamheterna gjorde ständiga underskott och det saknades struktur och ordning på sina håll. Det kändes angeläget för mig att försöka dra mitt strå till stacken, att engagera mig för en positiv utveckling i det samhälle där jag, mina barn och mina föräldrar lever. Då hade jag inga som helst planer på att bli heltidspolitiker eller kommunalråd men det blir, som bekant, inte alltid som man har tänkt sig.

Nu, efter nästan sju år som ytterst ansvarig för Norbergs kommun, är det dags att lämna över den uppgiften till andra. Den 9 oktober ska jag återigen bli vikarierande riksdagsledamot; den här gången för fagerstabon Anna Wallén, som ska vara föräldraledig. Eftersom jag tidigare har aviserat att det här är den sista mandatperioden för mig som kommunalråd är det lika bra att lämna över stafettpinnen på riktigt till Johanna Odö (S). Uppdraget som kommunalråd är så stort och viktigt att det ska behandlas med respekt och därför kan vi inte hatta fram och tillbaka mer, anser jag.

Det har hunnit hända mycket i Norberg under min tid som kommunalråd: balanspaket med stora besparingar, stängning av skolor och försäljning av fastigheter följt av stor inflyttning, lokalbrist, bostadsbrist och nybyggnation. Sveriges största skogsbrand och mordbrand i vårt älskade konditori. Personal har gått i pension, många nya har anställts men det har alltid varit samma härliga framåtanda, samarbete och lösningsfokuserade förhållningssätt. Företag har startats, andra har vuxit och några har dragit ner men sammantaget har den positiva tillväxten i Norberg överträffat alla mina förväntningar (och det är inte kommunens eller politikernas förtjänst).

Åren har gått väldigt fort, tycker jag, och det beror nog på att det har varit så intensivt och roligt. Oj, vad jag har lärt mig mycket av er norbergare! Alla samtal och mejl (en del trevligare än andra) har fått mig att förstå vad som engagerar mest, vad som är viktigt att ha dialog om och hur enormt engagerade ni är i vår by. Föreningslivet och alla arrangemang har slagit mig med häpnad många gånger. Det är en styrka och en rikedom som få kommuner har.

Vi kan ha olika åsikter om vad som bör ha högst prioritet och hur saker och ting ska lösas men politikerna i Norberg är ofta överens. Ibland är det bra och ibland kan jag önska att det fanns större skiljelinjer mellan partierna för att medborgarna ska ha tydliga alternativ att välja mellan. Det behöver en demokrati. Men när det har varit som tuffast i kommunen har även oppositionen tagit ansvar och gått med på jobbiga beslut om nedskärningar, bidragit med konstruktiva förslag istället för att vara opportunister och ta den enklaste vägen. Det uppskattar jag mycket och det vill jag tacka mina politikerkollegor för.

Men mest av allt vill jag tacka dig, kära norbergare, som på olika sätt har bidragit till att göra mig till en bättre politiker och Norberg till ett bättre samhälle. Allas engagemang behövs för att fortsätta utveckla vår fina kommun till det vi vill att den ska vara.

Tack för de här åren och vi ses – på byn, i kommunfullmäktige och i föreningslivet!

Åsa Eriksson (S)

Kommunalråd några veckor till

 

Annonser

2 tankar om “Tack för de här åren, Norberg!

  1. Ett riktigt stort och varmt lycka till i det nya uppdraget. Är helt övertygad om att du kommer att göra ett strålande jobb. Kan inte tänka mig en bättre ”vikarie” till Riksdagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s